Een week met Marilyn: Gentlemen Prefer Blondes

Deze week komt My Week with Marilyn in de zalen, de biopic over – goed geraden – Marilyn Monroe. Niet toevallig is het in augustus 50 jaar geleden dat ze overleed. Daarom komt er deze week iedere dag een Marilynfilm. Dag twee: de hoofdrol in Gentlemen Prefer Blondes uit 1953.

Plot: Lorelei (Marilyn Monroe) en Dorothy (Jane Russel) zijn twee vriendinnen die door de VS toeren met een succesvolle revueshow. De blonde Lorelei die wel eens verblind wordt door geld en juwelen valt op de erfgenaam Gus Esmond. Wanneer de twee vrouwen als showgirl met een luxe-cruiseschip naar Parijs vertrekken worden ze achtervolgd door Ernie Malone, een privédetective die ingehuurd is door Lorelei’s toekomstige schoonvader. Hij verdenkt de blonde schone ervan uit te zijn op het geld van zijn zoon Gus en wil koste wat het kost vermijden dat ze met hem trouwt.

Gentlemen Prefer Blondes is een adaptatie van de gelijknamige musical uit 1949. De film kan op veel bijval rekenen en vormt de springplank voor Marilyn Monroe’s sterrenstatus in Hollywood. Monroe speelt er het goedgelovige, beeldschone blondje, een stereotiep waar ze zich later van wil ontdoen.

Hoewel ze aan faalangst lijdt, wordt ze gezien als het nieuwe sekssymbool van de Verenigde Staten. Het nummer ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ wordt een wereldhit en inspireert later tal van actrices en artiesten, denk maar aan de muziekvideo van ‘Material Girl’ van Madonna. (JV/LK)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content