Een beetje student filmt met crowdfunding

Crowdfunding lijkt vandaag de manier bij uitstek voor studenten om hun projecten te financieren. “Als je het goed gebruikt is crowdfunding echt een krachtige tool”, zegt filmstudent Steven Dhaeyere, die mee de kortfilm Ode inblikte.

Crowdfunding voor kortfilm

Steeds meer filmstudenten springen op de kar van crowdfunding, de alternatieve financieringswijze waarbij verschillende investeerders investeren in projecten waar ze in geloven zonder inmenging van kredietinstellingen. Ook Steven Dhaeyere, student aan Narafi, experimenteerde voor de eerste keer met crowdfunding.

Onder de koepel Konkelfoes Film blikte hij samen met acht medestudenten de kortfilm Ode in. Het verhaal gaat over Ode, een meisje van tien jaar dat de zorg voor zichzelf en haar depressieve moeder op zich probeert te nemen. De rollen worden vertolkt door Hannelore Catry (Ode) die haar debuut maakt en Christine Verheyden (moeder Amber) die al acteerde in Quixote’s Island, Vermist en Code 37.

Met de oproep ‘steun eens een studentenfilm’ plaatsten de studenten een oproep om te investeren zodat ze Ode konden realiseren. Voor hen was het hun eerste ervaring met crowdfunding. “We hadden aanvankelijk geen verwachtingen”, vertelt Steven Dhaeyere. “Maar stiekem hoopten we wel op duizend euro.”

Online en offline

Dat verwachte bedrag werd verzameld met zowel online als offline crowdfunding. Via het crowdfundingplatform Indiegogo verzamelden de studenten zo’n 500 euro. “In de praktijk is dat wel een stuk minder”, zegt Steven. “Als je je target nog niet gehaald hebt, houdt Indiegogo 9% als commissie. Nu we ons target gehaald hebben, is dat 3 %. En Paypal, dat gebruikt wordt voor de betalingen, neemt ook nog eens een hapje van de koek.”

Daarom besloten de studenten om ook offline aan crowdfunding te doen. Hier gold hetzelfde principe. Maar het voordeel was dat de inkomsten rechtstreeks naar hen konden gaan en dat mensen zonder kredietkaart ook een bijdrage konden doen. Daarmee haalden ze nog eens 600 euro op.

Communicatie

Om mensen zover te krijgen om te investeren legden ze in hun oproep kort het verhaal van de film uit en waarvoor het geld nodig was.”Transparantie is een belangrijke factor”, legt Steven Dhaeyere uit. “We hebben wel niet tot in detail uitgelegd waarvoor we het geld nodig hadden. Je moet met crowdfunding je project promoten en zorgen dat mensen het willen steunen. Dat doe je niet door een technische uitleg te geven. Het moet transparant zijn maar meer nog luchtig, kort en bondig.”

Konkelfoes Film maakte gretig gebruik van Facebook, Twitter en Youtube. “Door sociale media te gebruiken konden we heel veel mensen bereiken”, zegt Steven. “Je moet het wel goed aanpakken en je project moet er echt uitspringen. Dagelijkse updates zijn echt noodzakelijk. Wij probeerden aan de hand van korte en grappige vlogjes (video weblog, nvdr) de aandacht op ons project te vestigen. Dit is goed gelukt. Onze vlogs werden soms tot 2.000 keer bekeken.”

Toekomst

Maar is crowdfunding echt de toekomst voor de studentfilm? “Crowdfunding is echt wel een krachtige tool om geld in het laatje te brengen”, zegt Steven. “Van onze school krijgen we raad, ondersteuning en een basis aan materiaal. Maar dan nog zijn er veel kosten. Een subsidie verkrijgen bij de overheid is dan weer een te lange bureaucratische procedure. Daarom is de steun van het publiek ideaal.”

Crowdfunding lijkt dus de perfecte oplossing om een studentenfilm te financieren. “Maar het is niet sowieso een garantie op succes”, countert Steven. “Je project zelf moet boeiend zijn, je moet het goed kunnen verkopen en je moet de aandacht blijven vasthouden. Zo’n pagina aanmaken betekent niet dat het geld automatisch binnenrolt.”

Voor de studenten van Konkelfoes Film was de formule van crowdfunding alvast een succes. Ze haalden het vooropgesteld bedrag van 1000 euro en konden hiermee hun kortfilm opnemen. Dankzij de hulp van het publiek zou de film in juni helemaal klaar moeten zijn. (MM)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content