‘Edge of Tomorrow’: Live, die, don’t repeat

In het futuristische spektakel Edge of Tomorrow moet Tom Cruise opnieuw afrekenen met een buitenaardse invasie, deze keer onder het toeziend oog van Bourne-regisseur Doug Liman. Maar of dat een scifiknaller oplevert?

Edge of Tomorrow ** Doug Liman met Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Liman, die eerder het actiegenre verfijnde met The Bourne Identity (2002), Mr. & Mrs. Smith (2005) en Jumper (2008), dropt Tom Cruise in een toekomst waarin de mensheid oorlog voert tegen een zwerm buitenaardse wezens. Wanneer een laatste offensief tegen de alienhordes uitdraait op een zelfmoordmissie, en luitenant Cruise het met zijn leven moet bekopen, blijkt dat hij keer op keer op dezelfde dag kan ontwaken. ‘Live, die, repeat’, zo luidt de slagzin van Edge of Tomorrow.

Voor wie Groundhog Day, Source Code of al die episodes van scifiseries met hetzelfde basisidee heeft gezien, klinkt dat alvast ook als een fikse repeat. Nog een probleem is dat je het gevoel krijgt dat je naar één lange cinematografische cut uit een X-Boxgame zit te kijken, eentje waarin de personages zélf de controllers in handen hebben. Dat uit zich ook visueel; de aliens lijken op een crapuleuze versie van de sentinels uit de Matrix-films, en het strakke design van de mechanische robotuniformen doet verdacht hard denken aan de soldatenplunjes uit de Halo-games.

Aan vakkundig ingeblikte hightech en spectaculaire cgi geen gebrek in Edge of Tomorrow. Bij de sensationele veldslag op het strand waan je je zelfs eventjes in een futuristische versie van Saving Private Ryan of Apocalypse Now. Maar de rauwe vérité-stijl waar Doug Liman zo prat op gaat, werkt in 3D eerder enerverend dan opwindend. En Tom Cruise maakt net als in zijn andere recente sf-uitstapje, Oblivion, ook nu weer duidelijk waarom hij stilaan de Luc Appermont van Hollywood mag worden genoemd. Hoe driftig Cruise ook in promo-interviews en panelgesprekken zijn best doet om Edge of Tomorrow te verpatsen als een game changer, echt buiten de Hollywoodlijntjes kleuren doet deze blockbuster niet.

Andres Ilegems

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content