Dwayne Johnson is best betaalde acteur (en verdient veel meer dan best betaalde actrice)

Dwayne Johnson © Getty Images

Uit het jaarlijkse lijstje dat Forbes samenstelt van beste betaalde acteurs en actrices is de loonkloof in Hollywood nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden. Nummer één op de lijst, Dwayne Johnson, zag maar liefst 20 miljoen dollar meer verschijnen op zijn bankrekening dan best betaalde actrice Jennifer Lawrence.

U zal maar Dwayne Johnson heten. De Amerikaanse acteur verdiende dit jaar 64,5 miljoen dollar, omgerekend zo’n slordige 57 miljoen euro. Daarmee mag hij zich de best betaalde acteur noemen, zo zegt het lijstje dat het Amerikaanse zakenblad Forbes samenstelde naar jaarlijkse traditie. The Rock wordt opgevolgd door Jackie Chan met 61 miljoen dollar en Matt Damon met 55 miljoen dollar.

Eerder maakte Forbes al bekend dat Jennifer Lawrence de best betaalde actrice is. Ondanks het feit dat ze een mooie 46 miljoen dollar wist binnen te halen, verdiende de actrice toch ongeveer 20 miljoen dollar minder dan haar mannelijke collega. Sterker nog: de eerste vijf acteurs in het lijstje verdienen allemaal meer dan Lawrence.

Daarmee wordt de loonkloof in Hollywood (en elders) nogmaals duidelijk. Lawrence kaartte eerder in een open brief het probleem al aan, toen uit gelekte Sony-mails bleek dat ze minder verdiende dan haar collega-acteurs. ‘Wanneer ik ontdekte hoeveel minder ik betaald werd dan de gelukzakken met piemels, werd ik niet boos op Sony’, klonk het. ‘Ik werd boos op mezelf. Ik faalde als onderhandelaar omdat ik te vroeg opgaf.’ Ook Patricia Arquette wijdde haar speech op de Oscaruitreiking van 2015 aan de ongelijke betaling van mannen en vrouwen in de filmindustrie.

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content