Dvd-tip: Roy Andersson Collection

Wie Songs from the Second Floor (2000) en de follow-up You the Living (2007) heeft gezien, weet dat Roy Andersson een compleet uniek talent is.

Roy Andersson Collection

Lumière, € 30

Wie Songs from the Second Floor (2000) en de follow-up You the Living (2007) heeft gezien, weet dat Roy Andersson een compleet uniek talent is. De angst voor het nieuwe millennium, de tragiek van het moderne bestaan, de zinloosheid van de dagelijkse sleur en de vlakke eentonigheid van de Zweedse welvaartstaat: Andersson vat het tragikomische levensgevoel in angstvallig gecomponeerde strakke tableaus, zo helder en doordacht esthetisch in beeld gezet dat je bijna zou vergeten hoe wanhopig het allemaal is. Knap gedaan, al heeft het controlefreakgehalte ook iets beklemmends.

Het komt dan ook als een verrassing dat Andersson in 1969 debuteerde met een teder geobserveerde kroniek van ontluikende tienerliefde, waarin de emoties niet in een keurslijf zitten, maar in alle richtingen exploderen. A Swedish Love Story is dan ook het buitenbeentje in deze box, die daarnaast nog twee kortfilms bevat van een regisseur die tussen het artistieke werk door spotjes maakt om de kost te verdienen.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content