Duitse topregisseurs in open brief: ‘Directeur Filmfestival Berlijn moet opstappen’

© REUTERS

De cineasten van onder meer Gegen die Wand en Toni Erdmann vragen in een korte open brief dat Dieter Kosslick, directeur van het Filmfestival van Berlijn, opstapt en dat de Berlinale weer naar de toekomst kijkt.

‘De Berlinale is een van de drie grootste filmfestivals ter wereld. Een nieuwe leiding biedt ons te kans om het festival te vernieuwen en te ontgiften.’ Zo begint de verklaring, die eerst verscheen op de site van Der Spiegel, waarmee 79 Duitse regisseurs de kat de bel aanbonden. Als het aan hen ligt, stapt directeur Dieter Kosslick, wiens mandaat in 2019 afloopt, op.

‘Wij stellen voor om een internationaal comité in te richten, met evenveel mannen als vrouwen, die ook over de grondslagen van het festival nadenkt. Het doel moet zijn om weer een sterke persoonlijkheid als curator te vinden, die gepassioneerd is door cinema, een sterk wereldwijd netwerk heeft en in staat is om het festival op gelijke voet te stellen met Cannes en Venetië’, luidt de rest van de verklaring.

‘De toekomst van de Berlinale is belangrijk voor ons allemaal.’

Dieter Koslick, directeur Festival Berlijn

Bijna alle grote Duitse regisseurs, van Fatih Akin (Gegen die Wand) tot Maren Ade (Toni Erdmann), hebben de verklaring ondertekend. Enkel Wim Wenders, president van de European Film Academy in Berlijn, en Tom Tykwer, volgend jaar juryvoorzitter in Berlijn, ontbreken. Tykwer reageerde inmiddels wel dat de discussie wat hem betreft niet afgesloten is en dat ‘het grootste deel van de tekst voor reden vatbaar is’.

De basis van de frustratie, zoals ook uit de verklaring blijkt, is dat Berlijn ,ook al lokt het beleid van Kosslick steeds meer mensen naar het festival, de festivals van Cannes en Venetië voor zich moet dulden. In het geval van Cannes is dat logisch, maar Venetië is de Berlijners nog maar pas voorbijgestoken als dé plek waar regisseurs die een Oscar willen winnen moeten zijn.

Kosslick heeft inmiddels zelf gereageerd met de mededeling dat hij de oproep tot vernieuwing van de regisseurs kan begrijpen. ‘De toekomst van de Berlinale is belangrijk voor ons allemaal’, zei hij volgens The Hollywood Reporter. Hij wil naar eigen zeggen suggesties doen om het festival te herstructureren, maar zegt ook dat de eindbeslissing bij Monika Grutters ligt, de Duitse minister van Cultuur. Zij zou de voorkeur geven aan een vrouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content