Drie Vlaamse wereldpremières op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven

© Belga

In Leuven is de 20ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival (IKF) van start gegaan met de wereldpremière van drie Vlaamse kortfilms die meedingen in de Vlaamse competitie voor fictiefilms.

Het ging om “Copain” van Jaf & Raf Roosens, “De vijver” van Jeroen Dumoulein en “Billy, the bully” van Wannes Destoop.

De zeer druk bijgewoonde openingsavond in Kinepolis was een voltreffer met de eerste vertoning wereldwijd van de drie vermelde Vlaamse kortfilms. “Billy, the Bully” is het verhaal van een gepeste jongen verfilmd door Wannes Destoop, die in 2012 met “Badpakje 46” de prijs voor de beste kortfilm kreeg op het festival van Cannes.

“De Vijver” is een horrorverhaal van regisseur Jeroen Dumoulein. Voor Dumoulein was het na “Saturday Night Fear” (2001), “Up” (2002) en “Dag Opa” (2007) al de vierde selectie van een kortfilm op het Internationaal Kortfilmfestival voor de Vlaamse competitie.

“Copain” is het verhaal van een adolescent die in twee leefwerelden leeft, die van zijn stinkend rijke ouders en die van zijn arme vrienden. Het werd verfilmd door Jan & Raf Roosens, die eerder met “Rotkop” (2012) al een complexe kortfilm maakten over het complexe adolescente leven.

300 kortfilms

Tijdens deze editie van het IKF, dat van 28 november tot 6 december in Leuven loopt, worden circa 300 kortfilms vertoond. Voor de Vlaamse competitie voor fictiefilms werd het recordaantal van 25 titels geselecteerd, voor de Vlaamse competitie voor animatiefilms 15. In de Europese competitie dingen 40 films mee.

Het IKF is een Academy Award Qualifying Festival waardoor de winnaars van de juryprijzen van deze competities rechtstreeks op de longlist voor de Oscars in 2016 belanden. Daarnaast zijn tijdens dit festival ook kortfilms te zien van de ‘Artists in Focus’ Wannes Destoop en Charlotte Vandermeersch. Er zijn ook films te zien uit Portugal en over thema’s als comedy, sci-fi, romantiek en horror.

IKF-organisator Johan Van Schaeren kondigde bij het begin van de avond aan dat de vzw Fonk die het IKF organiseert naar aanleiding van de 20ste verjaardag de publicatie “20 jaar Kortfilmfestival” heeft uitgebracht. Het boek bevat niet alleen het verhaal van de voorbije 19 edities, maar ook tekst en uitleg bij de 50 meest memorabele Vlaamse kortfilms en filmmakers uit 20 jaar festival. De films zelf zijn bijgevoegd op 4 DVD’s. De regisseurs Pieter Van Hees en Michaël R. Roskam schreven elk een voorwoord.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content