Drama over discriminatie in Lapland wint filmprijs Europees Parlement

© /

De film Sami Blood van de Zweedse regisseuse Amanda Kernell heeft de Lux-filmprijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat heeft voorzitter Antonio Tajani dinsdag aangekondigd tijdens een ceremonie in het halfrond in Straatsburg.

Sami Blood getuigt over de discriminatie van de Sami, het inheemse volk van Lapland, in de jaren dertig. Hoofdpersonage in dit drama is Elle-Marja, een veertienjarig meisje dat wil ontsnappen aan een toekomst als rendierherder en droomt van een ander bestaan in Zweden. Maar daarvoor moet ze afstand doen van haar cultuur en de banden met haar familie doorbreken.

In Knack Focus sprak onze recensent toen de film uitkwam over een ‘klassiek coming of age-materiaal waar Kernell, op de Lapse setting na, niets nieuws aan toevoegt, maar dat overeind blijft dankzij de piekfijne vertolking van Lene Cecilia Sparrok en een bijwijlen lyrische camera die gretig gebruikmaakt van het zomerse licht van de noordse setting.’ Hij besloot: ‘Lapland mag dan geen echt land zijn, Sami Blood is wel echte cinema.’

Sami Blood haalde het van BPM van de Franse cineast Robin Campillo en Western van de Duitse regisseuse Valeska Grisebach. De drie films worden op kosten van het Europees Parlement ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie. De winnende prent ontvangt ook steun voor internationale promotie en wordt aangepast voor slechtzienden en slechthorenden. De drie films op de shortlist worden vertoond tijdens de LUX Film Days die momenteel plaatsvinden in bioscopen over de hele Europese Unie.

Met de LUX-prijs wil het Europees Parlement de verspreiding van Europese films bevorderen. De prijs bestaat sinds 2007. In het verleden gingen onder meer Le silence de Lorna van Jean-Pierre en Luc Dardenne en The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen met de onderscheiding aan de haal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content