Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa mogen meestemmen voor Oscars

Sahim Omar Kalifa © nvt

Vier Belgen zijn uitgenodigd om lid te worden van de Academy of Motion Pictures and Sciences (AMPAS), beter bekend als de Oscars. Als ze aanvaarden, mogen ze meestemmen over de filmprijzen.

De Vlaamse regisseurs Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa, en cameraman Jo Willems hebben volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een uitnodiging in de bus gekregen. Ook de Franstalige Marie-Hélène Dozo, die vooral bekend is voor de montage van de films van de gebroeders Dardenne, is bij de gelukkigen.

Sinds enkele jaren nodigt de AMPAS regelmatig Belgen uit om lid te worden. Zo kregen onder meer monteur Nico Leunen (“The Broken Circle Breakdown”, “Belgica”, “Kid”, “Lost River”, “22 mei”) en de regisseurs Michaël R. Roskam (“Rundskop”) en Felix van Groeningen (“The Broken Circle Breakdown”) bij vorige rondes een uitnodiging in de bus.

Een greep uit de vele andere bekende namen die dit jaar een uitnodiging kregen: actrices Dakota Johnson, Brie Larson en Alicia Vikander, acteurs Idris Elba, Michael B. Jordan en Mark Rylance, regisseur László Nemes en de zangeres Mary J. Blige. De volledige lijst is terug te vinden op www.app.oscars.org/class2016.

Diversiteit

De lijst van 683 nieuwe leden werd bekendgemaakt door AMPAS-voorzitster Cheryl Boone Isaacs. Dit jaar gingen 283 uitnodigingen naar niet-Amerikanen uit 59 landen. 46 procent van de nieuwe leden zijn vrouwen, 41 procent zijn niet-blank. Het jongste nieuwe lid is 24 jaar, het oudste 91.

De AMPAS had kritiek gekregen op het feit dat de genomineerden van de belangrijkste Oscars al twee jaar enkel blanken waren. Dit jaar werd de ceremonie zelfs geboycot door een groep niet-blanke Hollywoodsterren. De academie maakte na de ceremonie van dit jaar bekend dat ze meer inspanningen zou doen om diverser te worden. Ondertussen werden bijvoorbeeld een reeks mensen met verschillende etnische achtergronden, zoals de Afro-Amerikaanse regisseur Reginald Hudlin, latinoschrijver Gregory Nava en Aziatisch-Amerikaanse animator Jennifer Yuh Nelson, benoemd voor verschillende leidinggevende posities.

De krant USA Today berekende dat als alle uitgenodigden lid worden (men kan weigeren) het aandeel van vrouwen stijgt van 25 naar 27 procent, en het aandeel van minderheden van 8 naar 11 procent.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content