Docville bekroont ‘Virunga’

‘Virunga’ van de Brit Orlando von Einsiedel is op het Leuvense docufestival Docville bekroond tot beste documentaire in de categorie ‘Weten & Geweten’. De Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire ging naar ‘What about Eric’.

Tijdens de slotavond van Docville, het festival voor de documentaire film, is zaterdagavond de film “Virunga” van de Britse cineast Orlando von Einsiedel bekroond tot beste documentaire in de categorie “Weten & Geweten”.

De film toont onder meer hoe de Belgische prins Emmanuel de Merode zich als directeur van het Virunga Nationaal Park in Congo verzet tegen de exploitatieplannen van het Britse oliebedrijf Soco International. De problematiek rond Virunga werd in april plots actueel toen de Merode door drie bewapende mannen werd onder vuur genomen. Hij kreeg hierbij twee kogels in de buik, maar overleefde de aanslag.

De Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire ging dit jaar naar “What about Eric”, waarin de regisseurs Lennard Stuyck en Ruben Vermeersch de energieke Eric Kabongo volgen, een jonge Congolese Belg die droomt van een carrière in de muziekindustrie.

In de Internationale Selectie ging de Juryprijs naar “Happiness” van de Franse regisseur Thomas Balés. De film speelt zich af in Bhutan, waar het bruto nationaal geluk in de grondwet staat geschreven.

Wanneer een klein dorpje in de Himalaya eindelijk wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, is de 8-jarige Peyangki ervan overtuigd dat televisiekijken hem heel gelukkig kan maken. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content