Documentaire over Khodorkovsky gestolen voor Berlinale

De documentaire over het proces en de opsluiting van rijk industrieel Khodorkovsky zou volgende week in première gaan op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

De documentaire van Duitse regisseur Cyril Tuschi over het proces en de opsluiting van Mikhail Khodorkovsky is uit zijn kantoor in Berlijn gestolen. Khodorkovsky, die momenteel opgesloten zit in een gevangenis in Siberië, was ooit Ruslands rijkste inwoner en een machtig industrieel. In 2005 werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel wegens belastingontduiking en fraude.


Donderdagnacht werden twee externe harddisks en twee laptops van Tuschi gestolen. Ze bevatten de finale versie van de documentaire, die op 14 februari in première zou gaan op het Internationaal Filmfestival in Berlijn. De Berlijnse politie onderzoekt de zaak, maar heeft voorlopig geen aanwijzingen. Bij de inbraak werden vijf deuren opengebroken, volgens Tuschi leek het alsof er in zijn kantoor een bom was ontploft. Ander kostbaar materiaal lieten de dieven liggen.


Hoewel er geen onmiddellijke aanwijzingen zijn, groeien de vermoedens dat de diefstallen politiek gemotiveerd zijn. Khodorkovsky had vroeger erg veel macht en is bovendien een groot tegenstander van Poetin.


Het is de tweede keer op enkele weken tijd dat Tuschi dieven over de vloer krijgt. Toen hij in januari op vakantie was in Bali om zijn film af te maken, werd zijn laptop met een eerste versie van de film uit zijn hotelkamer gestolen.


Astrid Snoeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content