Digitalisering arthouses en wijkbioscopen problematisch

Vlaamse arthouses en wijkbioscopen slagen er niet in om snel om te schakelen naar digitalisering. Vlaams minister Joke Schauvliege nodigt de Vlaamse audiovisuele sector uit voor een rondetafelgesprek over de digitalisering in de Vlaamse cinema.

Uit een studie van de digitale cinema in Vlaanderen, uitgevoerd door Sophie De Vinck en Nils Walravens (VUB), blijkt dat er wat problemen zijn met de digitalisering van de kleinere Vlaamse bioscopen. Zij slagen er namelijk niet in om de digitale omschakeling te maken. Aangezien het filmaanbod zo goed als helemaal digitaal is, dreigen zij bijgevolg films te mislopen.

Meer concreet zijn ongeveer 9 van de 24 spelers niet digitaal. Dit komt overeen met 27 niet-gedigitaliseerde zalen in Vlaanderen. Ook de vier arthousevertoners, Lumière, Cinema, Sphinx, Studio Skoop en Cartoon’s, en de gesubsidieeerde spelers Flagey, Budascoop, Cinema Zed, Cinema Zuid en Cinema Nova Brussel werken niet digitaal. De studie raadt de Vlaamse overheid aan subsidies te geven aan arthouses die de digitale overstap mogelijk maken.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege wil zo snel mogelijk de audiovisuele sector bijeenroepen voor een rondetafelgesprek over de digitalisering van de Vlaamse bioscopen. In haar beleidsnota (2009-2014) heeft zij namelijk de bevordering van de digitalisering als één van de zeven strategische doelstellingen vooropgesteld.

Naar aanleiding van deze studie wil de Vlaamse minister met vertegenwoordigers van de arthousecinema’s, publieksbioscopen, gesubsidieerde spelers en culturele centra nog voor de zomervakantie samen zitten. ‘Uiteindelijk komt het er op aan hoe we door meer samenwerking het audiovisuele landschap verder kunnen ondersteunen, verspreiden, bekendmaken en financieren.’

N.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content