Dheepan wint Gouden Palm in Cannes

© EPA

De Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes gaat dit jaar naar de film “Dheepan” van de 68-jarige Franse regisseur Jacques Audiard.

De Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes gaat dit jaar naar de film “Dheepan” van de 68-jarige Franse regisseur Jacques Audiard. Dat heeft de jury van de 68ste editie zondagavond bekendgemaakt.

De bekroonde film gaat over een vluchtelingendrama in Europa, meer bepaald hoe Sri Lankanen die de oorlog zijn ontvlucht te maken krijgen met geweld in een voorstad van Parijs.

Op het Festival in 2009 kreeg dezelfde regisseur ook al de Grote Prijs van de Jury voor “Un Prophète”. Die prijs was dit jaar voor “Saul Fia” alias “Son of Saul” van de Hongaar Laszlo Nemes.

“Een prijs krijgen van de gebroeders Coen (de juryvoorzitters) is iets zeer buitengewoons”, zei de laureaat toen hij de belangrijkste prijs van het festival kreeg. “Ik denk aan mijn vader”.

De beste regisseur was de Taiwanees Hou Hsia-Hsien (“Nie Yinniang” alias “The Assassin), beste acteur was Vincent Lindon (“La loi du Marché” van Stéphane Brizé).

De prijs voor de beste actrice ging ex-aequo naar Rooney Mara (“Carol” van Todd Haynes) en de Française Emmanuelle Bercot (“Mon Roi” van Maïwenn).

Het beste scenario kwam van Michel Franco voor “Chronic” en de Gouden Camera ging naar César Augusto Acevedo (“La Tierra y la sombra”).

Het volledige palmares

Gouden Palm: “Dheepan” van Jacques Audiard

Regisseur: Hou Hsia-Hsien (“Nie Yinniang” alias “The Assassin)

Beste actrice: ex-aequo Rooney Mara (“Carol” van Todd Haynes) en Emmanuelle Bercot (“Mon Roi” van Maïwenn)

Beste acteur: Vincent Lindon (“La loi du Marché”) van Stéphane Brizé)

Beste scenario: Michel Franco voor “Chronic”

Gouden Camera: César Augusto Acevedo (“La Tierra y la sombra”)

Grote Prijs: “Saul Fia” alias “Son of Saul” (Laszlo Nemes)

Juryprijs: “The Lobster” (Yorgos Lanthimos)

Ere Gouden Palm: Agnès Varda

Gouden Palm kortfilm: “Waves’98” (Ely Dagher).

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content