Deze winnaars verloren hun Oscarbeeldje uit het oog

Jennifer Lawrence © Reuters

Met een lengte van 30 centimeter en oogverblindendheid van 24 karaat lijkt een Oscarbeeldje een moeilijk uit het oog te verliezen kleinood. Toch speelden meerdere ex-laureaten hun zo begeerlijke bling bling op allerhande vreemde wijzes kwijt.

‘Het mysterie van de verdwenen Oscarbeeldjes’ had de evengoed titel van de zoveelste Jommekesstrip kunnen zijn, maar is ongelukkigerwijs het relaas van menig Oscarwinnaar. Vorige week stal een kunstdievenbenden in Parijs nog de ere-Oscar die slapstickicoon Charlie Chaplin tijdens de eerste filmprijzenceremonie overhandigd kreeg. De regisseur van onder meer The Kid (1921), Modern Times (1936) en The Great Dictator (1940) werd eerder al slachtoffer van het betere jatwerk: amper één jaar na zijn overlijden werd nabij het meer van Genève zijn lijk gestolen. In tegenstelling tot het ontvreemde ridderbeeldje werd zijn lichaam enkele weken later wél teruggevonden.

Hattie McDaniel

Chaplins award is lang niet de eerste die op mysterieuze wijze van de aardbol verdwijnt. Hattie McDaniel werd in 1939 uitgeroepen tot beste actrice in een bijrol en was daarmee ook de eerste afro-Amerikaanse die een Oscar kreeg. Wanneer er bij de actrice uit ‘Gone with the Wind’ in haar latere levensjaren borstkanker werd vastgesteld, gaf ze quasi al haar kostbare bezittingen weg. Zo doneerde ze haar Oscarbeeldje aan de Howard University in Washington, waar het werd tentoongesteld. Voor korte tijd weliswaar, want de filmprijs werd al snel ontvreemd. De geruchten gonzen dat het beeldje door studenten in de nabijgelegen rivier Potomac werd gegooid of dat een rechtsgezinde het beeldje uit afgrijnzen stal omdat een zwarte actrice de prijs kreeg voor haar rol als huismeid.

Orson Welles

Cultklassieker ‘Citizen Kane’ werd in 1942 in heel wat categorieën genomineerd, maar kreeg enkel erkenning voor het scenario. Het beeldje leek met de noorderzon verdwenen, tot cinematograaf Gary Graver het in 1994 wilde veilen. Graver beweerde dat Welles hem de Oscar had cadeau gedaan, omdat die hem nooit betaalde voor zijn camerawerk. Omdat Graver anno jaren 90 op zwart zaad zat, moest hij de Oscar noodgedwongen verkopen. Beatrice Welles, dochter van, kreeg lucht van het verhaal startte een juridische worsteling met Graver en de Academy in de hoop het beeldje terug te krijgen. Zonder resultaat.

Margaret O’Brien

Op amper 7-jarige leeftijd kreeg Margaret O’Brien al een Juvenile Oscar. Na de prijs een decennium lang in een trofeeënkast te hebben bewaard, gaf de actrice uit ‘Meet Me in St. Louis’ (1944) haar beeldje mee aan de dienstmeid. Niet lang daarna overleed O’Briens moeder aan een hartkwaal, waardoor de actrice haar Oscar uit het oog verloor. Enkele maanden later trachtte ze de van de aardbol verdwenen kuisvrouw tevergeefs te contacteren. De Academy gaf haar daarom een nieuw exemplaar, maar in 1995 kwam de gestolen versie terug bovendrijven. Op een rommelmarkt boden twee mannen het beeldje te koop aan. De Academy kwam het marktkramersduo op het spoor, waarop die de Oscar aan O’Brien teruggaven.

Bing Crosby

Net als McDaniel gaf Bing Crosby zijn Oscar, die hij in ontvangst mocht nemen voor zijn rol in de zwart-witmusical ‘Going My Way’ weg aan een universiteit. Een anonieme lolbroekstudent haalde een erg geslaagde grap uit: hij of zij griste het beeldje weg uit de glazen bewaarkast en plaatste er een Mickey Mouse-figuur in de plaats. Een week nadien werd Crosby’s prijs in de schoolkapel teruggevonden.

Marlon Brando

Ook de peetvader van de method acting bleef niet van diefstal gespaard. Brando nam twee keer de prijs voor beste acteur mee naar huis – voor ‘On the Waterfront’ en ‘The Godfather’ – en beweerde in zijn biografie niet te weten waar ze gebleven waren. Dat komt ervan, want Brando liet zijn Oscar voor de rol van Vito Corleone in Francis Ford Coppola’s maffiosiprent door de indiaan Sacheen Littlefeather ophalen. Uit protest tegen de portrettering van indianen in Hollywoodproducties stuurde Brando zijn kat naar de ceremonie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Olympia Dukakis

Zowel Cher als Olympia Dukakis ontvingen in 1987 een Oscar voor respectievelijk de beste hoofdrol en beste bijrol in de romantische komedie ‘Moonstruck’. Twee jaar later werd er bij Dukakis ingebroken, waarbij enkel het ridderbeeldje werd ontvreemd. Tot op heden is het nog steeds niet opgedoken, waarop de Academy haar dan ook een duplicaat gaf.

Matt Damon

De acteur uit onder meer de Bourne- en de Oceanstrilogie pronkte in 1998 samen met boezemvriend Ben Affleck op het podium van de Oscaruitreiking. Ze kregen een beeldje ter ere van hun scenario van ‘Good Will Hunting’, waarin beiden ook acteren. Damons Oscar is intussen alweer verdwenen. Sinds de watersproeiers omwille van een lichte brand zijn appartement onder water zetten, heeft de 44-jarige acteur zijn prijs niet meer gezien.

Angelina Jolie

Ook Angelina Jolie verloor haar gewonnen filmjuweel uit het oog. Ze kreeg in 2000 een Oscar voor haar bijrol in ‘Girl, Interrupted’ en gaf het beeldje aan haar moeder. Wanneer die in 2007 overleed, raakte de Oscar zoek. Jolie beweert dat de Oscar niet gestolen of kwijt is en nog steeds in haar bezit is. Alleen weet ze niet meer exact waar ze hem gelaten heeft.

Whoopi Goldberg

In 2002 mocht na welgeteld 51 jaar nog eens een afro-Amerikaanse actrice met een Oscar huiswaarts keren. Whoopi Goldberg was na Hattie McDaniel de tweede zwarte actrice die won. Ook haar prijs raakte kortstondig verloren. Goldberg stuurde het beeldje dat ze won voor haar bijrol in ‘Ghost’ terug naar de Academy om het te laten blinken. Die stuurden het op hun beurt door naar de fabrikant in Chicago, maar onderweg bleek een postbode of andere onverlaat last te hebben van kleptomanie. Het pakket kwam zonder inhoud in Chicago aan. Later werd de Oscar op de luchthaven van Ontario in een vuilnisbak aangetroffen en aan Goldberg teruggegeven.

William Hurt

In februari 2006 deed ook William Hurt een vervelende ontdekking. De Oscar die hij in 1985 in ontvangst nam voor ‘Kiss of the Spider Woman’ bleek tijdens een verhuis gestolen. Hurt ontdekte de diefstal pas enkele maanden later omdat hij zijn gewonnen filmprijzen niet in een trofeeënkast bewaart.

Colin Firth

De Britse acteur stotterde zich in 2010 als koning George VI naar een Oscar, maar raakte het kleinood al op dezelfde avond ei zo na kwijt. Firth liet het beeldje uit onoplettendheid achter in de toiletten van het Kodak Theatre in Hollywood. Een alerte medewerker kreeg zijn vergeetachtigheid in de smiezen en snelde hem achterna om de kersverse Oscar terug te geven.

Jeff Bridges & Jennifer Lawrence

De een werd in 2010 tot beste acteur uitgeroepen voor zijn rol in ‘Crazy Heart’, de ander ging schaamtelijk tegen de grond toen ze in 2012 haar Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in ‘Silver Linings Playbook’ ging afhalen. Jeff Bridges heeft niet meer het kleinste vermoeden waar hij zijn filmprijs heeft opgeborgen en ook voor Jennifer Lawrence is de locatie van haar Oscarbeeldje onbekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content