Deze 20 films verschijnen in 2015 op het witte doek

Een blonde Matthias Schoenaerts in 'Suite Française'. © gf

Wat heeft het filmjaar 2015 te bieden? Alvast drie internationale producties met Matthias Schoenaerts, de nieuwe van Quentin Tarantino, Gus Van Sant, Terrence Malick en Martin Scorsese. Een kleine greep uit het grote aanbod.

Suffragette (Sarah Gavron)

In deze historische film, genoemd naar de moedige vrouwen die begin vorige eeuw in de Britse straten voor hun rechten streden, vertolkt Meryl Streep de oprichtster van de sufragettebeweging: de politiek activiste Emmilene Pankhurst. De kameleon der actrices vertoeft overigens in goed gezelschap. Ook Carey Mulligan, Helena Bonham Carter en Ben Whishaw verschijnen in de aftiteling.

Suite Française (Saul Dibb)

Het internationale charmeoffensief van Matthias Schoenaerts op het witte doek gaat in 2015 onverminderd voort. Er bloeit iets moois tussen een Franse dorpelinge en een Duitse soldaat in dit WO II-drama waarin de Vlaamse acteur (kortgeknipt en blond) zij aan zij speelt met ‘My Week with Marilyn’-ster Michelle Williams. Ook van de partij: Kristin Scott Thomas en Sam Riley, de revelatie uit ‘Control’.

Far from the Madding Crowd (Thomas Vinterberg)

Deze adaptatie van Thomas Hardy’s literaire klassieker gaat over een vrijgevochten boerendochter (Carey Mulligan) die het hof gemaakt wordt door drie verschillende aanbidders, met alweer een hoofdrol voor onze Schoenaerts. Deze keer in de rol van schapenherder Gabriel Oak.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

A Little Chaos (Alan Rickman)

Ook in dit Britse kostuumdrama mag de Antwerpenaar al zijn charmes bovenhalen, deze keer met Kate Winslet aan zijn zijde. Schoenaerts vertolkt de Franse tuinarchitect André le Nôtre die samen met landschapontwerpster Sabine De Barra (Winslet) de tuinen van het kasteel van Versailles ontwerpt. De film werd geregisseerd door Alan Rickman, die zichzelf ook de rol van de Zonnekoning toe-eigende.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

La Blessure (Abdellatif Kechiche)

Na Abdellatif Kechiche’s even controversiële als gelauwerde coming-of-age film ‘La Vie d’Adèle’, zijn alle ogen gericht op deze opvolger. Deze adaptatie van de gelijknamige roman van François Bégaudeau is opnieuw een coming-of-age verhaal, over een 15-jarige jongen op vakantie in Tunesië.

The Hateful Eight (Quentin Tarantino)

Er is al heel wat inkt gevloeid over de nieuwe western van mister Q. Na de lek van het script werd het hele project eerst van de baan geveegd, daarna heropgevist als een ‘exclusieve lezing’ op de planken, om het uiteindelijk toch (in een aangepaste versie) op het witte doek uit te komen. De cultregisseur heeft als vanouds een aardige cast opgetrommeld: Samuel L. onder meer Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern en Jennifer Jason Leigh moeten tijdens een stormweer schuilen in een schuur. Met (ongetwijfeld) interessante gesprekken bij de vleet. The Hateful Eight speelt zich af tijdens de burgeroorlog en werd opgenomen in 70 mm.

Sea Of Trees (Gus Van Sant)

Na glansrollen in onder meer ‘Mud’ en ‘Dallas Buyers Club’ staan regisseurs in de rij om Matthew McConaughey aan de haak te slaan. In ‘Sea of Trees’ werkt de topacteur samen met Gus Van Sant. De film gaat over een suïcidale Amerikaan (McConaughey) die naar een Japans bos (Suicide Forest) bij de berg Fuji afzakt om uit het leven te stappen. Maar hij ontmoet er de Japanner Watanabe waarmee hij vriendschap sluit en via zelfreflectie inzicht in een aantal zaken probeert te krijgen. Ondanks het delicate onderwerp is een nieuwe film van Van Sant altijd goed nieuws.

The Tribe (Myroslav Slaboshphytskiy)

Deze opmerkelijke prent speelt zich af in een pensionaat voor doofstommen, waar studenten een bende oprichten die zich bezighoudt met afpersing en prostitutie. De film geldt als een ‘unieke’ ervaring, onder andere omdat de acteurs communiceren via een niet ondertitelde gebarentaal. Afgelopen Cannes-editie won het de Grote Prijs van de Semaine de la Critique. ‘Film zal nooit meer hetzelfde zijn,’ twitterde Black Swan-regisseur Darren Aronofsky nadat hij The Tribe zag.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lost River (Ryan Gosling)

Het zelfgeschreven regiedebuut van Hollywoodlieveling Ryan Gosling is een bizarre fabel over een alleenstaande moeder (Christina Hendricks) die in een infernale onderwereld gezogen wordt, terwijl haar zoon (Matt Smith) een weg naar een mystieke waterwereld ontdekt. De film met de surreëel klinkende plot heeft een niet onbelangrijke Belgische inbreng. Met Benoït Debie en Nico Leunen, respectievelijk cameraman en monteur, haalde Gosling twee vakmannen in huis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Life (Anton Corbijn)

De gerenommeerde fotograaf slash regisseur toont in ‘Life’ de vriendschap tussen cool-icoon James Dean (vertolkt door Dane DeHaan) en Dennis Stock (Robert Pattinson).

Stock was nog een jonge fotograaf toen hij van Life Magazine de opdracht van zijn leven kreeg: mee op de baan met de vrijzinnige acteur en idool van velen James Dean. Stock volgde Dean van Los Angeles naar New York naar Indiana, en legde het icoon vast op de gevoelige plaat voordat de film ‘East of Eden’ (1955) hem naar het sterrendom katapulteerde.

Birdman (Alejandro González Inárritu)

Michael Keaton vertolkt een aan lager wal geraakte filmster, die in het verleden furore maakte door z’n rol van iconische superheld. Met de deelname aan een ambitieus Broadwaystuk (naar Raymond Carver), hoopt de man zijn carrière alsnog uit het slop te halen. De slotfilm van het Film Fest Gent is de grote favoriet voor de Golden Globes. Eind januari loopt hij ook in onze filmzalen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

La Giovinezza (Paolo Sorrentino)

Na het megasucces van ‘La Grande Bellezza’ – met onder meer de Oscar voor Beste Buitenlandse Film – doet de Italiaanse filmmaker het opnieuw in het Engels. ‘La Giovinezza’ gaat over twee mannen van tachtig – een componist en een nog actieve filmregisseur – die besluiten hun resterende jaren samen door te brengen. Naast Michael Caine, zit ook Jane Fonda, Rachel Weisz, Harvey Keitel en Paul Dano in de cast.

Silence (Martin Scorsese)

Het had veel voeten in de aarde, maar het historische drama – een adaptatie van het gelijknamige boek van de Japanse schrijver Shusaku Endo – die Scorsese achter zijn naam wilde komt er nog vóór het einde van het jaar. De deadline voor de Oscarnominaties in 2016 is dus haalbaar. Het verhaal, over twee priesters die het christendom verspreiden in Japan, speelt zich af in de 17 eeuw.

Inherent Vice (Paul Thomas Anderson)

Het misdaadverhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Pynchon, speelt zich af in de jaren zeventig. Na een lange afwezigheid, duikt de vermiste ex-vriendin van privédetective Larry ‘Doc’ Sportello (Joaquin Phoenix) weer op, weliswaar met een vreemd plan in het achterhoofd (en bijgevolg een hoop problemen voor Sportello). Andere rollen zijn voor onder meer Josh Brolin, Benicio Del Toro en Reese Witherspoon. De soundtrack bevat muziek van Jonny Greenwood, gitarist van Radiohead.

Voor Phoenix en PT Anderson is het een blij weerzien na hun samenwerking in ‘The Master’, de beste film van 2013 volgens onze filmrecensent Dave Mestdach.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Spectre (Sam Mendes)

Léa Seydoux
Léa Seydoux© Reuters

De vorige 007, ‘Skyfall’, was een stijlvol Bondavontuur, met dank aan de Britse regisseur Sam Mendes. Ook voor het 24ste hoofdstuk mag hij in het regiestoeltje kruipen.

‘Spectre’, met onder meer Monica Belluci en Léa Seydoux als femmes fatales, Christopher Waltz als ‘slechterik’, Ralph Fiennes als ‘M’ en opnieuw Daniel Craig als ‘James Bond’, lijkt alles in huis te hebben om de fans van de filmheld opnieuw te charmeren.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (J. J. Abrams)

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de amper 88 seconden van de ’trailer’ van de langverwachte zevende Star Wars-episode hebben de fans helemaal (of toch zo goed als) bekoord, een jaar vóór de wereldpremière. ‘The Force Awakens’ – met enkele originele Star Wars-acteurs waaronder Harrison Ford en Carrie Fisher – speelt zich dertig jaar na ‘Return of the Jedi’ af. Na deze release trakteert J.J. Abrams ieder jaar op een sequel of spin-off.

Le Meraviglie (Alice Rohrwacher)

Het verhaal speelt zich af in Umbrië, waar de veertienjarige Gelsomina opgroeit in een geschift gezin. Haar wereld zal veranderen als er een jonge Duitse crimineel – vertolkt door Sam Louwyck – in het dorp terechtkomt. Naast de Bruggeling telt de cast ook de grote Monica Belluci, Alexandra Lungu, Sabine Timoteo, Agnese Graziani en Alba Rohrwacher, de zus van de regisseuse. De film won in Cannes de Grand Prix.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Knight of Cups (Terrence Malick)

Echt veel over de nieuwe film van de mediaschuwe Texaanse regisseur is niet geweten, maar het belooft opnieuw een visuele parel te worden. Hoofdrolspeler Christian Bale leidt een decadent leven in compagnie van veel vrouwelijk schoons, althans dat laat de trailer vermoeden. Je herkent onder meer Cate Blanchett, Natalie Portman en Isabel Lucas (uit The Loft). Mooifilmer Malick sleutelt al sinds 2012 aan de prent. Wordt het opnieuw een (ongrijpbaar) meesterwerk?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Black (Adil El Arbi en Bilall Fallah ) & Belgica (Felix Van Groeningen)

In 2015 verschijnen ook twee Belgische producties in de zalen met telkens een grootstad als achtergrond. In het geval van ‘Black’, de nieuwe van Image-regisseurs El Arbi en Fallah, is dat opnieuw Brussel. De film, gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van jeugdauteur Dirk Bracke, schetst met een rauwe, realistische kijk een herkenbaar drama over onmogelijke liefde. Een Brusselse versie van Romeo en Juliet, liet El Arbi al verstaan. Het verhaal zet tegelijkertijd een brandend actueel onderwerp als Brusselse jeugdbendes in de kijker.

‘Belgica’ is van Groeningens opvolger van ‘A Broken Circle Breakdown’ en gaat over twee broers (vertolkt door Tom Vermeir en Stef Aerts) die een klein café uitbouwen tot een succesvolle dancing, met het Gentse uitgaansleven als achtergrond. De prent is gebaseerd op wat er zich in en rond het populaire café Charlatan afspeelde.

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content