‘Deux jours, une nuit’ van broers Dardenne Belgische inzending voor Oscars

© x

De film ‘Deux jours, une nuit’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne dingt mee naar een Oscar in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige film. Het is de vierde keer dat een film van de heren Dardenne de Belgische inzending is.

De jury, voorgezeten door Joëlle Levie, was unaniem in haar beslissing. Ze prees onder meer “de cinematografische kwaliteiten van de film en het sterke eigentijdse en universele karakter ervan”. Een ander pluspunt is volgens de jury “het trans-Atlantische potentieel van de film: ten eerste door de Franse hoofdrolspeelster Marion Cotillard, die in 2008 een Oscar won voor ‘La môme’ en bekend is in Hollywood. Voorts vanwege de goed kritieken die de film in Noord-Amerika kreeg na de première op het filmfestival van Cannes in mei.”

“Deux jours, une nuit” is de vierde film van Jean-Pierre en Luc Dardenne die ons land instuurt naar de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), die de Oscars organiseert. De vorige drie waren “Rosetta” (1999), “Le Fils” (2002) en “L’Enfant” (2005).

Geen van de vorige inzendingen van de Dardennes slaagde erin tot het kransje van vijf genomineerden door te dringen. Met de aanwezigheid van Marion Cotillard en een Amerikaanse promotiecampagne hopen de broers nu wel op die nominatie.

“Deux jours, une nuit” gaat over een werkneemster, Sandra (gespeeld Marion Cotillard), die één weekend – of twee dagen en een nacht – de tijd heeft om haar collega’s te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden. Ze wordt geholpen door haar echtgenoot, gespeeld door de Belgische acteur Fabrizio Rongione. De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 22 februari 2015 in het Dolby Theatre in Los Angeles. De nominaties worden bekendgemaakt op 15 januari. (BELGA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content