Dennis Hopper: 10 filmrollen in beeld
Giant (1956) Hopper zette zijn eerste Hollywoodstapjes in de schaduw van acteerlegende James Dean. In Rebel Without a Cause speelde hij een van de boefjes waarmee Dean het aan de stok krijgt, in Giant kroop hij in huid van de zoon van Rock Hudson, Deans concurrerende olieboer.
Easy Rider (1969) Born to Be Wild, de onvergetelijke hymne van Steppenwolf, bleek coscenaristen en -acteurs Dennis Hopper en Peter Fonda op het lijf geschreven. Tijdens de shoot van deze sixtiesklassieker over een stel drugsdealende bikers waren regisseur-acteur Hopper en producer-acteur Fonda het voortdurend oneens.
Mad Dog Morgan (1976) De met verschillende verslavingen kampende en steeds absurdere gedrag vertonende Hopper zag zich genoodzaakt aan uitheemse producties mee te werken. Hoe moest hij anders zijn verschillende exen onderhouden? Voor de opnames van deze biopic over de beruchte boef Dan Morgan maakte hij maandenlang de Australische outback onveilig.
Apocalypse Now (1979) De nog steeds superverslaafde Hopper werd perfect gecast in dit Vietnamepos van meester-cineast Francis Ford Coppola. Als manisch oorlogsfotograaf die helemaal in de ban is van de mythische kapitein Kurtz, probeert hij soldaat Martin Sheen te overtuigen van de omnipotentie van de op hol geslagen legerleider.
Blue Velvet (1986) ‘Baby wants to fuck!’ Ironisch genoeg opende Hollywood opnieuw haar deuren voor een afgekickte Hopper voor deze suburbane nachtmerrie van David Lynch. Hij speelt Frank Booth, de seksverslaafde, gasinhalerende sociopaat die nachtclubzangeres Isabella Rossellini op alle mogelijke manieren mismeestert.
True Romance (1993) Zelfs met de kleinste rol weet Hopper een onvergetelijke indruk te maken. Neem nu deze actiekomedie van Tony Scott naar een vroeg script van Quentin Tarantino. Wanneer Hopper als vader van protagonist Christian Slater maffiabaas Christopher Walken de les spelt over diens Siciliaanse achtergrond – ‘Your ancestors are niggers.’ – tart hij het lot als geen ander.
Speed (1994) In de jaren 90 groeide Hopper uit tot Hollywoods favoriete slechterik. In deze verrassingshit van de Nederlandse filmmaker Jan de Bont maakt de wrokkige ex-ontmijner de Californische flik Keanu Reeves het leven zuur door een bus van een bom te voorzien die ontploft wanneer het voertuig trager dan 80km per uur rijdt.
Basquiat (1996) Hopper is altijd zowel in de film- als de kunstwereld actief geweest. Zijn foto’s en schilderijen brengen nog steeds tonnen geld op en zijn eigen verzameling bevat enkele pronkstukken. Het hoeft niet te verbazen dat hij opdook in Julian Schnabels biopic over de New Yorkse graffitiartiest die op 27-jarige leeftijd overleed.
Land of the Dead (2005) Mettertijd verschoven Hoppers politieke sympathieën van links naar rechts en werd hij een uitgesproken voorvechter van de Republikeinse Partij. Waarom hij toezei aan deze vierde zombiefilm van horrormaestro George A. Romero is dan ook niet echt duidelijk: diens fascistoïde stadhouder staat onmiskenbaar symbool voor het neoconclubje van ex-president Bush.
Crash (2008) Hoewel Hopper nog talloze filmrollen voor zijn rekening nam, maakte hij in het eerste decennium van de 21e eeuw vooral indruk op het kleine scherm. In het eerste seizoen van suspensereeks 24 speelde hij de meedogenloze Servische huurling Victor Drazen en in deze tv-bewerking van Paul Haggis’ Oscarprent kroop hij in de huid van een drugsverslaafde muziekproducer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier