Deense oorlogsdocu wint ‘Semaine de la Critique’

De Deense oorlogsdocumentaire ‘Armadillo’ van regisseur Janus Metz heeft donderdag op het filmfestival in Cannes de hoofdprijs van de ‘Semaine de la Critique’ in de wacht gesleept.

De Deense oorlogsdocumentaire Armadillo van regisseur Janus Metz heeft donderdagavond de hoofdprijs van de ‘Semaine de la Critique’ weggekaapt op het filmfestival in Cannes. In die categorie wordt gestemd door de internationale pers die in Cannes aanwezig is. Armadillo is de eerste documentaire die werd vertoond tijdens de ‘Semaine de la Critique’ sinds de prijs in 1990 voor het eerst werd uitgereikt.

Metz’ documentaire volgt gedurende zes maanden een aantal jonge Deense soldaten tijdens hun strijd met de Afghaanse Taliban en bevat een huiveringwekkende scene waarin een patrouille in een hinderlaag terechtkomt. Het gevecht eindigt met een Deense handgranaat die verschillende opstandelingen doodt. De soldaten, die geen risico willen nemen, vuren salvo na salvo af op hun gesneuvelde tegenstanders. Als ze tijdens de debriefing nog high zijn door de adrenaline, scheppen ze op over hun daden en spotten ze met hun gevallen vijanden.

De documentaire heeft bij de publieke opinie in Denemarken vragen opgeroepen over correct gedrag in oorlogssituaties. Zo heeft legerstafchef Knud Bartels op vraag van de Deense minister van Defensie een onderzoek bevolen naar mogelijke schendingen van het oorlogsrecht.

De trailer van Armadillo:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content