De remake van ‘Total Recall’ nekt alle kijkplezier

Duizelingwekkende déjà vu’s, triviale toevoegingen en prutserige popcornpret: deze remake van een Arnie-klassieker – met Colin Farrell – heeft het allemaal.

Total Recall (0)

Len Wiseman met Colin Farrell, Jessica Biel, Kate Beckinsale

‘Een samenwerking tussen de Terminator en de regisseur van Robocop: dat kan alleen maar vonken opleveren’, luidde de voorspelling toen de originele Total Recall aangekondigd werd. En die bleek te kloppen. Arnold Schwarzeneggers over-the-topprésence en Paul Verhoevens baldadige regiestijl toverden een uitdagend kortverhaal van scifigoeroe Philip K. Dick om tot een pulpfestijn vol onvergetelijke oneliners, genadeloze gewelduitbarstingen en knettergekke speciale effecten.

Dat deze update nooit zo geflipt zou zijn, stond in de sterren geschreven – we leven in ‘beschaafdere’ tijden. Maar dat hij zo machinaal zou zijn, dat had niemand kunnen voorspellen.

Aan de premisse is niet veel veranderd: een arbeider uit de niet zo nabije toekomst ontdekt tijdens een bezoekje aan een bedrijf dat herinneringen inplant dat hij in feite een geheimagent is. Maar in tegenstelling tot Verhoeven gaat regisseur Len Wiseman (zie Underworld en Die Hard 4) voor een bloedserieuze en – vooral – inspiratieloze aanpak.

Hoofdacteur Colin Farrell zet de grijze muis met verborgen talenten neer met een ernst die alle kijkplezier nekt. De digitale decors en rekwisieten lijken op gepimpte kopieën uit superieure Dickverfilmingen als Blade Runner en Minority Report. De enkele originele vondsten – die handtelefoon! dat zweepgeweer! – worden met een onuitstaanbare pocherigheid geëtaleerd. En de knipogen naar het terroristische geweld in de echte wereld geven het geheel iets ongelooflijk gratuit. Inderdaad, Hollywood op zijn meest hemeltergend.

Steven Tuffin

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content