De Oscars in 23 cijfers

Wat is het Oscarrecord? Wat was de kleinste rol die ooit een beeldje opleverde? Het meest succesvolle individu uit de Oscargeschiedenis? De grootste ‘loser’? Check de Oscars in 23 leuke weetjes.

$1 De waarde van een Oscarbeeldje: sinds 1950 moeten laureaten een akkoord ondertekenen waarin staat dat zij of hun erfgenamen de Award niet mogen verkopen zonder hem eerst voor één dollar aan de Academy aan te bieden.

150 Geschatte aantal beeldjes dat toch verkocht werd ondanks die overeenkomst.

$ 1,500,000 Hoogste prijs die ooit op een veiling werd betaald voor een Oscar: die van Gone With The Wind voor Beste Film. De koper: Michael Jackson.

15 minuten Duur van de kortste Oscarceremonie, de eerste in 1929 – tevens de enige die niet live te volgen was via radio of televisie.

4uur 23 minuten Duur van de langste Oscarceremonie, de 74e in 2002.

5/5 Slechts drie films zijn er ooit in geslaagd om de ‘grote vijf’ (Beste Film, Regisseur, Acteur, Actrice, Scenario) binnen te halen: It Happened One Night, One Flew Over The Cuckoo’s Nest en The Silence Of The Lambs.

70 Leeftijdsverschil tussen de jongste (Tatum O’ Neal, 10, als Beste Actrice in een Bijrol voor Paper Moon) en de oudste Oscarwinnaar (Jessica Tandy, 80, als Beste Actrice voor Driving Miss Daisy). Kan dit jaar oplopen, als Christopher Plummer (82) zijn nominatie voor Beginners verzilvert.

11 Oscarrecord, gedeeld door Ben-Hur, Titanic en The Lord Of The Rings: Return Of The King. Qua aantal nominaties staat het record op 14, gedeeld door Titanic en All About Eve.

16 minuten De tijd dat Anthony Hopkins in beeld was als Hannibal Lecter tijdens Silence of the Lambs, de kleinste rol ooit die een Oscar voor beste hoofdrol opleverde.

2 De Oscars mogen dan de hoogmis van Hollywood zijn, slechts twee Beste Films uit het verleden spelen zich in Los Angeles af: Million Dollar Baby en Crash. Met The Artist zou daar een derde kunnen bijkomen. Ter vergelijking: New York zit aan 16.

22 Aantal Oscars gewonnen door Walt Disney, het meest succesvolle individu uit de Oscargeschiedenis.

20 De prijs voor grootste ‘loser’ gaat dan weer naar geluidstechnicus Kevin O’ Connell, die tot nu 20 nominaties kreeg maar nooit won – dit jaar is hij niet genomineerd.

40 minuten Minimumlengte voor een film om in aanmerking te komen.

91 minuten Duur van de kortste film die ooit een Oscar won: Marty , Beste Film in 1955.

414 minuten Duur van de langste film die ooit een Oscar won: War and Peace, Beste Buitenlandse Film in 1967.

6000 Aantal mensen dat kan meestemmen voor de Oscars (een schatting, de Academy wil het juiste cijfer niet vrijgeven).

$ 92.000.000 Het verschil in opbrengst aan de Amerikaanse bioscoopkassa’s voor Million Dollar Baby voor de Oscaruitreiking in 2004 (8,5 miljoen dollar) en erna (100,5 miljoen dollar).

$ 17.000.000 De totale Amerikaanse bioscoopopbrengst van The Hurt Locker (2009) van Kathryn Bigelow, de minst succesvolle Oscarwinnaar uit de recente geschiedenis. Ter vergelijking: The Artist zit voor de uitreiking al aan 25 miljoen dollar in de VS.

1/5 Van de 312 Oscars die totnogtoe zijn uitgereikt aan acteurs en actrices gingen er 62 naar mensen die iemand hadden gespeeld die echt heeft bestaan, ongeveer één op vijf.

2 Aantal nominaties voor James Dean ná zijn dood in 1955: als Beste Acteur voor East of Eden in 1956 en voor Giant in 1957.

11 Zowel The Turning Point (1977) als The Color Purple (1985) werd 11 keer genomineerd maar kon geen enkele award winnen. True Grit kwam vorig jaar dicht in de buurt, met 10 onverzilverde nominaties.

1/10 Verhouding tussen aantal Belgische nominaties – Rundskop meegerekend – en aantal winnaars (Nicole van Goethem in 1986 voor haar kortfilm Een Griekse Tragedie).

83 Jaar is het geleden dat een stille film de Oscar voor beste film won: Wings in 1929, meteen ook het jaar van de allereerste uitreiking. Topfavoriet The Artist zou dus pas de tweede stille winnaar worden. (SW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content