De Oscarpronostiek van Wim De Witte: ‘Son of Saul zou Oscar voor Beste Film moeten krijgen’

In de aanloop naar de Oscars, polst Knack Focus naar de Oscarpronostiek van tal van filmkenners. Vandaag: Wim De Witte, programmator van het Film Fest Gent.

BESTE FILM

The Big Short – Bridge of Spies – Brooklyn – Mad Max: Fury Road – The Martian – The Revenant – Room – Spotlight

The Revenant
The Revenant

Gaat winnen én moet winnen:

Ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat Son of Saul niet in aanmerking komt voor beste film. Deze categorie beperkt zich helaas tot Hollywoodcinema. Dan ben ik gedwongen voor The Revenant te kiezen. Het is naar mijn mening de beste film uit dit rijtje. Het soort cinema dat we daarin te zien krijgen, wordt ons nog maar zelden voorgeschoteld. De acteerprestaties van Leonardo DiCaprio zijn naar Hollywoodnormen superieur. Ik was eveneens onder de indruk van Mad Max: Fury Road, terwijl dat cinema is waar ik doorgaans helemaal niet wild van wordt.

BESTE REGISSEUR

Adam McKay (The Big Short) – Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) – Lenny Abrahamson (Room) – Tom McCarthy (Spotlight) – George Miller (Mad Max: Fury Road)

Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu

Gaat winnen én moet winnen:

Het heeft in mijn ogen weinig zin om de categorie ‘beste regisseur’ los te koppelen van die voor beste film. In dat opzicht moet het dus Iñárritu zijn. Al zou het heel straf zijn dat hij twee jaar op rij met die Oscar aan de haal gaat, want vorig jaar won hij die Oscar al voor Birdman. Als The Revenant al de Oscar voor beste film krijgt, zou het wel eens kunnen dat George Miller die voor beste regisseur krijgt.

BESTE ACTEUR

Bryan Cranston (Trumbo) – Matt Damon (The Martian) – Leonardo DiCaprio (The Revenant) – Michael Fassbender (Steve Jobs) – Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

Gaat winnen én moet winnen:

DiCaprio gaat winnen. Na vijf verloren nominaties, moet hij die nu zeker krijgen. Daar twijfelt niemand aan. Deze categorie is dan ook niet zo spannend. Er is naar mijn mening maar weinig concurrentie voor DiCaprio. Ik hoop alvast niet dat Eddie Redmayne, de winnaar van vorig jaar, het haalt. Zijn vertolking in The Danish Girl vond ik zeer bedroevend.

BESTE ACTRICE

Cate Blanchett (Carol) – Brie Larson (Room) – Jennifer Lawrence (Joy) – Charlotte Rampling (45 Years) – Saoirse Ronan (Brooklyn)

Cate Blanchett
Cate Blanchett

Gaat winnen:

In deze categorie is het natuurlijk veel spannender. Volgens mij zal Cate Blanchett het wel winnen voor haar krachtige vertolking in Carol. Toch is de concurrentie met Charlotte Rampling heel groot – en terecht. Volgens de bookmakers maakt ook Brie Larson enorm veel kans.

Moet winnen:

Ik vind het een bijzonder moeilijke keuze ,omdat er zo’n stevige concurrentie is in deze categorie. Voor mijn part mag Brie Larson winnen. Ik heb haar een paar geleden op het Film Fest Gent ontmoet en ze heeft zo’n innemende en frisse verschijning. Toch wil ik Cate Blanchett niet volledig uitsluiten.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Embrace of the Serpent (Colombia) – Mustang (Frankrijk) – Son of Saul (Hongarije) – Theeb (Jordanië) – A War (Denemarken)

Son of Saul
Son of Saul

Gaat winnen én moet winnen:

Geen discussie over mogelijk: Son of Saul gaat winnen. De andere kanshebbers verdienen hun nominatie ook, maar Son of Saul blijft er met kop en schouders bovenuit steken. Ik vind het de beste film van het afgelopen jaar. Als de Oscars daadwerkelijk over de beste cinema zouden gaan, dan was Son of Saul ook genomineerd voor beste film. Wat er in die film gedaan wordt met beeld en, vooral, geluid is uitzonderlijk. Het verhaal wordt eerder verteld door middel van de geluidsband dan met de camera. Hoewel het geen documentaire is, toont deze film écht de rauwe werkelijkheid van de concentratiekampen in Auschwitz. Het is van een héél ander kaliber dan pakweg Schindler’s List. Fantastisch gedaan.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content