De Oscarpronostiek van Roel Van Bambost: ‘Keuze voor beste actrice wordt moeilijk’

In de aanloop naar de Oscars, polst Knack Focus naar de Oscarpronostiek van tal van filmkenners. Vandaag: Roel Van Bambost, voormalig VRT-filmrecensent.

BESTE FILM

The Big Short – Bridge of Spies – Brooklyn – Mad Max: Fury Road – The Martian – The Revenant – Room – Spotlight

The Revenant
The Revenant

Gaat winnen én moet winnen:

Ik denk toch dat The Revenant het zal halen en met een kleine marge mag die film ook wel winnen van mij. Het is zo’n jaar dat er veel uitschieters zijn, we spreken bijna van een loterij. Al was Bridge of Spies naar mijn mening iets te klassiek en verwonderde het mij dat Mad Max: Fury Road in het rijtje voorkwam. Voor mij mag de winnaar eveneens Spotlight zijn. De film heeft een sterk onderwerp en krachtige performances. Een terechte tweede plaats naar mijn mening. Het is wel een echte praatfilm, wat in zijn nadeel speelt.

BESTE REGISSEUR

Adam McKay (The Big Short) – Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) – Lenny Abrahamson (Room) – Tom McCarthy (Spotlight) – George Miller (Mad Max: Fury Road)

Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu

Gaat winnen én moet winnen:

Ik twijfel er niet aan dat Iñárittu het wordt. Hij heeft zulke prachtige films als Babel en Birdman gemaakt, telkens met zeer uiteenlopende onderwerpen. Ik vind hem één van de beste regisseurs van de afgelopen jaren. Iñárittu is iemand die zichzelf blijft uitdagen originele dingen te maken. Nu ook weer met The Revenant. Je kan moeilijk zeggen dat een Mexicaans regisseur veel affiniteit heeft met de eerste Amerikaanse trappers. Ik was al bij zijn eerste films meteen gefascineerd door zijn persoonlijke stijl.

BESTE ACTEUR

Bryan Cranston (Trumbo) – Matt Damon (The Martian) – Leonardo DiCaprio (The Revenant) – Michael Fassbender (Steve Jobs) – Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

Gaat winnen én moet winnen:

Matt Damon mag met The Martian dan wel gewonnen hebben bij de Golden Globes, die prijzen verschillen heel erg van de Oscars. Bij de Oscars leunen ze meer richting The Revenant. Leonardo DiCaprio mag voor mijn part eindelijk zijn beeldje mee naar huis nemen. Hij heeft zich ondertussen wel genoeg bewezen door heel uiteenlopende rollen te spelen. Ik denk ook wel dat de jury daar rekening mee gaat houden. Het is meer dan verdiend als DiCaprio deze categorie wint.

BESTE ACTRICE

Cate Blanchett (Carol) – Brie Larson (Room) – Jennifer Lawrence (Joy) – Charlotte Rampling (45 Years) – Saoirse Ronan (Brooklyn)

Charlotte Rampling
Charlotte Rampling

Gaat winnen:

In deze categorie ligt het veel dichter bij elkaar dan bij de mannen, dus dat wordt nog een moeilijke keuze. De verschillen in acteerprestaties zijn minder groot. Ik denk toch dat Charlotte Rampling het zal halen van haar concurrenten. Ze won vorig jaar al met 45 Years verscheidene awards in Berlijn en bij de Europese filmprijzen. Toch moeten we Cate Blanchett en Saoirse Ronan niet meteen negeren. Jennifer Lawrence daarentegen is een echt buitenbeentje.

Moet winnen:

Mijn persoonlijke keuze gaat naar Cate Blanchett omdat ze zo schittert in Carol. Het is een heel moedige film die prachtig in beeld is gebracht. Blanchett is vaak een overtuigende actrice, maar in deze productie meer dan anders. Ze verwerkt zulke kleine nuances in haar vertolking. Ik ben geen grote fan van breed uitgesmeerde dingen.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Embrace of the Serpent (Colombia) – Mustang (Frankrijk) – Son of Saul (Hongarije) – Theeb (Jordanië) – A War (Denemarken)

Son of Saul
Son of Saul© /

Gaat winnen én moet winnen:

Het zal Son of Saul worden denk ik en helemaal terecht. Deze Hongaarse film is iets heel bijzonders, wat we nog niet veel zijn tegengekomen. Ik moet eerlijk zijn dat ik niet alle buitenlandse inzendingen heb gezien, maar deze gedurfde manier van filmen doen weinigen na. Toch is deze categorie moeilijk in te schatten omdat je niet weet hoe Hollywood er op gaat reageren. Van mijn chauvinistisch kantje moet ik wel zeggen dat ik het enorm jammer vind dat Le Tout Nouveau Testament uit de categorie gekegeld werd.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content