De Oscarpronostiek van Jean-François Pluijgers (Le Vif): ‘Iñárritu won vorig jaar al, een beetje afwisseling kan geen kwaad’

In de aanloop naar de Oscars, polst Knack Focus naar de Oscarpronostiek van tal van filmkenners. Vandaag: Jean-François Pluijgers, filmjournalist bij Le Vif.

BESTE FILM

The Big Short – Bridge of Spies – Brooklyn – Mad Max: Fury Road – The Martian – The Revenant – Room – Spotlight

The Revenant
The Revenant © BELGA

Gaat winnen:

Ik denk dat The Revenant gaat winnen, omdat de film op alle niveaus indrukwekkend is: van de mise-en-scène tot de regie van de acteurs. Iñárritu is duidelijk één van de grootste beeldenstormers van zijn generatie.

Moet winnen:

Voor mij mag Spotlight de Oscar krijgen. Het is een uitdagende film over een brandend actueel onderwerp: pedofilie in de kerk. Spotlight is bovendien intelligent, en erg sober in beeld gebracht. Iñárritu won vorig jaar al met Birdman. Een beetje afwisseling van tijd tot tijd kan geen kwaad.

BESTE REGISSEUR

Adam McKay (The Big Short) – Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) – Lenny Abrahamson (Room) – Tom McCarthy (Spotlight) – George Miller (Mad Max: Fury Road)

Iñárritu
Iñárritu© Reuters

Gaat winnen:

Een beetje hetzelfde verhaal hier: Iñárritu. Je zag al aan Birdman dat hij een artistieke maturiteit ontwikkeld heeft. The Revenant is echt een van de indrukwekkendste films die ik in lange tijd gezien heb.

Moet winnen:

McCarthy, om de hierboven genoemde redenen.

BESTE ACTEUR

Bryan Cranston (Trumbo) – Matt Damon (The Martian) – Leonardo DiCaprio (The Revenant) – Michael Fassbender (Steve Jobs) – Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio © BELGA

Gaat winnen:

Ik geloof dat DiCaprio hier met de prijs naar huis gaat. Hij was gewoon ongelooflijk in The Revenant. Het zou niet minder dan rechtvaardig zijn dat zijn uitzonderlijk acteertalent eindelijk beloond wordt. Er zijn niet veel films waar hij in meespeelt, maar als hij meedoet, weet hij wel altijd de interessantste projecten eruit te kiezen.

Moet winnen:

Michael Fassbender is de enige die met DiCaprio de concurrentie kan aangaan. Zijn vertolking van Steve Jobs is verbluffend. Hij weet alle facetten van Jobs op een prachtige manier neer te zetten: zowel zijn charisma als zijn verfoeilijke kanten.

BESTE ACTRICE

Cate Blanchett (Carol) – Brie Larson (Room) – Jennifer Lawrence (Joy) – Charlotte Rampling (45 Years) – Saoirse Ronan (Brooklyn)

Cate Blanchett
Cate Blanchett© Reuters

Gaat winnen:

Cate Blanchett was fenomenaal in Carol, die voor mij ook de Oscar voor beste film had mogen krijgen. Ik begrijp niet dat die geen nominatie heeft gekregen in die categorie. Het lijkt me dan ook niet meer dan terecht dat regisseur Todd Haynes via deze weg toch nog geëerd wordt voor zijn mooie film. Blanchett is zonder twijfel de meest getalenteerde actrice van haar generatie en toont dat zij zowel sterk als broos kan zijn.

Moet winnen:

Misschien Brie Larson, die zich in een moeilijke rol staande houdt. De jonge actrice speelt uitdagend en heeft een enorm groot speelregister. Op die manier is er kans om – na Jennifer Lawrence in 2013 – nog eens een jonge actrice te belonen met een Academy Award.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Embrace of the Serpent (Colombia) – Mustang (Frankrijk) – Son of Saul (Hongarije) – Theeb (Jordanië) – A War (Denemarken)

Son Of Saul
Son Of Saul© GF

Gaat winnen:

Ik denk dat Son of Saul deze Oscar zal winnen. De film is in elk geval interessant en slaagt erin de horror van de concentratiekampen op een nog ongeziene manier te tonen. Er is één aspect dat me echter stoort: ik vind het eenzijdige vertelstandpunt voor discussie vatbaar. Maar het is een film die iedereen aanspreekt.

Moet winnen:

Persoonlijk verkies ik Mustang, de film over de manier waarop vrouwen behandeld worden in Turkije. Mustang toont de wereld van vandaag. Het is een belangrijk verhaal, dat nog mooi in beeld gebracht wordt ook. (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content