De Oscarpronostiek van ‘Belgica’-coscenarist Arne Sierens: ‘Beste regisseur? Den diene van ‘The Big Short’. Of nee, diene van ‘Mad Max”

In de aanloop naar de Oscars, polst Knack Focus naar de Oscarpronostiek van tal van filmkenners. Vandaag: Arne Sierens, coscenarist van ‘Belgica’.

BESTE FILM

The Big Short – Bridge of Spies – Brooklyn – Mad Max: Fury Road – The Martian – The Revenant – Room – Spotlight

'The Revenant'
‘The Revenant’

Gaat winnen:

The Revenant, omdat het een typische Oscarwinnaar is. Mensen in problemen, dat levert altijd een gouden beeldje op. Het is ook wel een zeer goede film natuurlijk. Ik heb er grote discussies over gehad met mijn vrienden, die de film na verloop van tijd zwakker vonden worden. Naar mijn mening is het net omgekeerd: het begin was een beetje flauw, maar naar het einde toe brak het open en werd het interessant. Ik vind Iñárittu een geweldige cineast. Ook Birdman was gewoonweg geniaal.

Moet winnen:

Mad Max vind ik ongelooflijk. Ook de making of, trouwens: dat is dus allemaal met échte auto’s gemaakt. Subliem gedaan. Ook het scenario is zeer goed. De climax vind ik buitengewoon. Ik ben niet de man van de actiefilms, maar als ze goed gemaakt zijn, ben ik toch een zware fan. De kans is echter groot dat Mad Max niets gaat winnen, en dat zou jammer zijn.

BESTE REGISSEUR

Adam McKay (The Big Short) – Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) – Lenny Abrahamson (Room) – Tom McCarthy (Spotlight) – George Miller (Mad Max: Fury Road)

Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu© Reuters

Gaat winnen:

Ook hier maakt Iñárritu veel kans. Maar als The Revenant al tot beste film gekroond zou worden, mag die gast van The Big Short wat mij betreft deze prijs krijgen. Ik vond dat een heel goeie film. Het is de eerste over de beurscrash van 2008 die in Amerika gemaakt is. Hij is verrassend, en biedt een goede analyse van de situatie.

Moet winnen:

Neem den diene van The Big Short dan maar, als honorering. Of George Miller mag ook voor mij. Ja, pak maar de regisseur van Mad Max.

BESTE ACTEUR

Bryan Cranston (Trumbo) – Matt Damon (The Martian) – Leonardo DiCaprio (The Revenant) – Michael Fassbender (Steve Jobs) – Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio© Reuters

Gaat winnen én moet winnen:

Leonardo DiCaprio heeft er nu al een paar keer naast gegrepen, dus laat ons die prijs nu maar aan hem geven. Ook in de laatste van Scorsese, The Wolf of Wall Street, vond ik hem fantastisch. De rest van de films in deze categorie vind ik niet bepaald indrukwekkend. Neem nu The Danish Girl: dat trekt toch op niets? Nee, Leonardo DiCaprio mag en moet winnen.

BESTE ACTRICE

Cate Blanchett (Carol) – Brie Larson (Room) – Jennifer Lawrence (Joy) – Charlotte Rampling (45 Years) – Saoirse Ronan (Brooklyn)

Cate Blanchett
Cate Blanchett

Gaat winnen én moet winnen:

De kans is groot dat Cate Blanchett met deze Oscar naar huis gaat. En dat mag ze ook van mij. Mooie film, schitterende vertolking. Ik vind dat zij het verdient. De andere films zijn matig. Ik vind het ook zeer raar: de genomineerden voor beste acteur en beste actrice spelen niet mee in de beste films.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Embrace of the Serpent (Colombia) – Mustang (Frankrijk) – Son of Saul (Hongarije) – Theeb (Jordanië) – A War (Denemarken)

SON OF SAUL: een Holocaustdreun die nazindert.
SON OF SAUL: een Holocaustdreun die nazindert.

Gaat winnen:

Ik denk dat Son of Saul gaat winnen, al heeft die mij niet honderd procent overtuigd. Ik vind die film wat geforceerd.

Moet winnen:

Voor mij zou Youth van Paolo Sorrentino mogen winnen, maar die is jammer genoeg niet genomineerd. (lacht) Ik heb niet alle films uit dit rijtje gezien, dus ga ik me hier niet over uitspreken.

Wat ik wél nog wil zeggen, is dat er nog een massa andere films een nominatie verdiend hadden. The Assassin van Hsiao-Hsien Hou, bijvoorbeeld. Deze selectie geeft een vertekend beeld.

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content