De beste dvd’s van 2010 volgens Patrick Duynslaegher

Ook al was het een jaar vol goede bioscoopfilms, hoofdredacteur Patrick Duynslaegher vond nog de tijd om ook thuis met enkele schijfjes zijn dvd-speler te voeden. Hier zijn top vijf van 2010.

1. JEAN-LUC GODARD FICTION

Fraai vormgegeven box met negen op dvd onuitgegeven films van de nouvelle vague-meester die de koers van de filmgeschiedenis veranderde. Alle films (o.a. Bande à part, Une femme mariée, Week-end, Tout va bien) worden aangevuld met interviews, getuigenissen, analyses en op een extra disc prijken de zeldzaam vertoonde bijdragen van Godard aan enkele legendarische omnibusfilms uit de jaren 60. (Gaumont; Franse import, met enkel Engelse onderschriften)

2. ALIEN ANTHOLOGY BLU-RAY

‘On Blu-ray, everyone will hear you scream!’ Voor een keer is de slagzin niet overdreven bij deze definitieve HD-editie van de beroemde monstersaga in outer space. Met langere versies van de vier films – de ‘restored work version’ van David Finchers Alien3 is een revelatie! – en een technisch vernieuwend bombardement van interactief bonusmateriaal. (Twentieth Century Fox).

3. ROBERT BRESSON

Drie sleutelfilms (Pickpocket, Procès de Jeanne d’Arc, L’argent) van de meester van de ascetische cinema die ‘de onzichtbare hand die regelt wat er gebeurt’ probeerde te portretteren. Stilistisch radicale cinema die de courante filmnormen hautain afwijst. (Lime-Lights Pictures)

4. FRANK BORZAGE

Martin Scorsese is een van de vele filmkenners die dweept met de transcendente melodrama’s van de wat vergeten Hollywoodregisseur Frank Borzage. Vier van zijn meesterwerken uit de stille film (Seventh Heaven, Street Angel, Lucky Star, The River) werden voor deze box glorieus gerestaureerd en worden uitgediept met verhelderend bonusmateriaal. (Carlotta; Franse import; geen Nederlandse onderschriften)

5. LISANDRO ALONSO

Het integrale werk (La libertad, Los muertos, Fantasma, Liverpool) van de Argentijnse arthouse- en festivalfavoriet verzameld in één box. Pure poëtische cinema vol mysterie, nachtmerrieachtige beklemming en hypnotiserende verkenningen van een verpletterende natuur. (Filmfreak)

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content