De Belgen van Cannes 2012

Acteurs Matthias Schoenaerts en Joachim Lafosse zullen beide aanwezig zijn op het filmfestival van Cannes dit jaar. Schoenaerts voor zijn rol in de Franse film ‘De Rouille et D’Os’ en Lafosse met de eigen film ‘Aimer à Perdre La Raison’.

In eigen land is Matthias Schoenaerts al lang geen onbekende meer. Hij speelde mee in de debuutfilm van Tom Barman ‘Anyway the wind blows’ en had een kleine rol in Paul Verhoeven’s ‘Zwartboek’. Ook zijn rol in ‘Linkeroever’ ging niet ongemerkt voorbij.

Wanneer Eric Van Looy in 2008 naar buitenkwam met het Who-Did-It drama ‘Loft’, brak Schoenaerts pas echt door. ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskam, waarin hij de hoofdrol speelt, werd zelfs genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Dat lanceerde zijn carrière tot voorbij de Belgisch-Nederlandse grens.

Binnenkort is hij te zien in het Amerikaanse ‘The Loft’, een remake door Eric Van Looy van zijn eigen film. In ‘La Rouille D’Os’ van Jacques Audiard speelt Schoenaerts een bokser naast Oscarwinnares Marion Cotillard. Deze film is genomineerd voor de Gouden Palm op het festival van Cannes.

Vaste festivalklantOnze andere landgenoot, Joachim Lafosse, studeerde in 2001 af aan het IAD (Institut des arts de diffusion) in Louvain-La-Neuve. Met zijn afstudeerfilm ‘Tribu’ won hij de prijs voor beste kortfilm op het filmfestival van Namen.

‘Folie Privée’ was zijn eerste langspeelfilm en bracht hem naar zijn tweede filmfestival, het Bratislava International Film festival. Hij won nog verschillende prijzen en werd genomineerd voor de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Nu mag Lafosse nog een prestigieus festival aan zijn lijst toevoegen want Cannes is niet van de minste. Zijn film ‘Aimer a Perdre la Raison’ is losjes gebaseerd op het verhaal van Geneviève Lhermitte, de moeder uit Nivelle die in 2007 haar 5 kinderen vermoordde.

Ook twee Belgische kortfilms in de selectie

Eerder raakte ook al bekend dat de twee Belgische studenten Emelie Verhamme en Leni Huyghe met hun kortfilms naar Cannes mogen gaan.

“Cockaigne” van Verhamme is geselecteerd voor Competitie en “Matteus” van Huyghe voor de Cinéfondation competitie. Beide films zijn eindwerken gemaakt aan Sint-Lukas in Brussel.

“Cockaigne” volgt Danilo en zijn twee zonen Andriy en Oleksander, allen van Oekraïense afkomst. Ze worden in doodskisten vervoerd van Kiev naar Brussel. Eens in Brussel aangekomen komen ze terecht bij een Oekraïense vriend die hun onderdak en werk heeft beloofd.

In “Matteus” verhuizen Alice en Nico met hun zoon Mateo naar het platteland. Daar aangekomen begint Mateo zich vreemd te gedragen. De ouders hebben het echter te druk met de verhuis en de opkuis van hun nieuwe woning om iets in de gaten te hebben. Wanneer het besef uiteindelijk komt, is het al te laat. (JG/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content