David Chase (The Sopranos) maakt filmdebuut met Not Fade Away

© Reuters

David Chase, bedenker van ‘The Sopranos’, en James ‘Tony Soprano’ Gandolfini worden verenigd in de film ‘Not Fade Away’.

Het New York Film Festival, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, toonde zoals elk jaar een filmpremière in de Alice Tully Hall. Dit jaar was dat de film “Not Fade Away”. De film over enkele vrienden die in de sixties een band beginnen, is het debuut van David Chase als schrijver en regisseur.

Chase werd wereldberoemd als bedenker van “The Sopranos”. James ‘Tony Soprano’ Gandolfini speelt de vader van een van de drie jongens. Chase koos voor de rollen van de vrienden voor eerder onbekende acteurs: John Magaro, Will Brill en Jack Huston. De Australische schone Bella Heathcote, die in Tim Burtons “Dark Shadows” acteerde, speelt het buurmeisje dat het hoofd van een van de jongens op hol doet slaan.

De film wordt positief onthaald: The Hollywood Reporter vindt dat de film een warm en bij momenten hilarisch beeld schetst van de jaren 60 en vooral hoe het was om toen jong te zijn. Variety vermeldt dan weer de fantastische vertolking van James Gandolfini en van de drie jonge acteurs. Chase is er ook in geslaagd om de energie van het heden over te brengen naar een film over het verleden.

David Chase vertelde tijdens de afterparty dat hij opgegroeid is met rock ’n roll en dat hij een grote fan was van zowel The Beatles en The Rolling Stones. Muziek was ook erg belangrijk in The Sopranos, zowel in de muziekkeuze als verhaallijnen over de muziekbusiness. Maar hij had nog nooit een film geregisseerd, laat staan een film over muziek, tot “Not Fade Away”. Hij gaf twee keer bijna op met het script te schrijven, maar zijn samenwerking met Gandolfini tijdens “The Sopranos” inspireerde hem om verder te schrijven en Gandolfini te casten als vader.

Hoofdrolspeler John Magaro moest voor de film van kapsel veranderen om zo te lijken om een jonge Bob Dylan. Zijn medehoofdrolspelers moesten dan weer lijken op Brian Jones, een van de oorspronkelijke leden van The Rolling Stones, en Paul McCartney. De drie repeteerden voortdurend met Steve Van Zandt, wat volgens Magaro een soort van masterclass was, en speelden uiteindelijk best goed, maar men koos er toch voor om in de film de muziek boven hun eigen muziek te dubben.

Magaro zei over Bell Heathcote dat hij naast haar eruitzag als een trol, maar dat het goeie casting was omdat de romantische muzikanten in die tijd bleke kerels als hij waren. Heathcote zelf was erg blij dat ze mocht meewerken aan de film: “De eerste keer dat ik het script las, wist ik dat het een erg goede film ging zijn.” Ze hoopt ook dat deze film voor nieuwe kansen zorgt in de filmbusiness.

“Not Fade Away” komt in de Verenigde Staten uit op 21 december. En nu maar hopen dat de wereld die dag niet vergaat. (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content