Dave Mestdach en Hans Van Nuffel over nieuwe Terrence Malick

De trailer zwerft inmiddels al enkele weken rond op het net. Wij polsten naar de verwachtingen van Dave Mestdach (huisrecensent van Knack Focus) en Hans Van Nuffel (regisseur van ‘Adem’) over ‘The Tree of Life’.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ‘The Tree of Life’, de nieuwste film van Terrence Malick (regisseur van visuele parels als ‘Badlands’, ‘Days of Heaven’, ‘The Thin Red Line’ en ‘The New World’) vorig jaar in première zou gaan op het Filmfestival van Cannes. Maar de mediaschuwe Malick was niet helemaal tevreden met het resultaat. Hij trok zich terug om vervolgens een jaar lang verder te gaan monteren, een bewijs van zijn onconventionele drang naar perfectie.

Eindelijk werden we enkele weken geleden getrakteerd op een trailer met de eerste beelden van wat is uitgegroeid tot een van de meest langverwachte films van 2011. Op basis daarvan geven filmkenners Dave Mestdach (recensent van Knack Focus) en Hans Van Nuffel (regisseur van ‘Adem’) alvast hun verwachtingen prijs.

Mestdach: ‘Ik verwacht niets minder dan een meesterwerk, om de eenvoudige reden dat Malick nog nooit iets minder dan een meesterwerk heeft gemaakt. ‘The Tree of Life’ lijkt in het verlengde te liggen van zijn vorige werk, met opnieuw fantastisch camerawerk van de mexicaanse cinematograaf Emmanuel Lubezki. Bovendien komt hij uit in 2D, wat ik dezer dagen alleen maar kan toejuichen. Ik hoop alleen dat Brad Pitt en Sean Penn er geen acteernummertje van zullen maken. Pitt is trouwens co-producent van de film. Maar dat was hij ook van ‘The Assassination of Jesse James’ en dat leverde toen een goed resultaat op.’

Van Nuffel: ‘De trailer ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Heel straf camerawerk alvast, met wellicht een problematische vader-zoon relatie als narratieve leidraad.

Terrence Malick is een genie, iemand die project per project zijn tijd neemt. Voor mij is hij één van de meest authentieke vertellers van deze tijd, iemand die zijn eigen stijl ontwikkeld heeft en wars van alle conventies en rages gewoon zijn ding blijft doen. ‘Badlands’, ‘Days of heaven’, ‘The Thin Red Line’, zelfs ‘The New World’ zijn stuk voor stuk harde en enorm poëtische vertellingen die zich niet makkelijk laten vatten en vaak nog wekenlang nazinderen.’

‘The Tree of Life’ speelt zich grotendeels af tijdens de jaren ’50 van de vorige eeuw, en volgt Jack, de oudste zoon van een familie, naar volwassenheid toe (waar hij gespeeld wordt door Sean Penn). Brad Pitt speelt zijn vader, met wie Jack een bijzonder moeizame relatie heeft. Bekijk hier de trailer:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat verwacht u van ‘The Tree of Life’? En wat is uw favoriete film van Terrence Malick? Laat het ons weten.

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content