Daniel Craig: ‘James Bond is vrouwonvriendelijk’

© Getty Images

Daniel Craig, al bijna tien jaar verantwoordelijk voor de 21ste eeuwse James Bond, zette afgelopen week een journalist op zijn plaats toen die beweerde dat James Bond een goed rolmodel was. ‘Laten we niet vergeten dat Bond vrouwonvriendelijk is’, luidde het.

Vanaf woensdag 28/10 leest u in Knack Focus alles over de nieuwe Bondfilm Spectre.

Toen een journalist van het mannenblad The Red Bulletin Bondacteur Daniel Craig enthousiast vroeg wat iemand van een man als James Bond kon leren, pauzeerde Craig even, om vervolgens ‘niets’ te antwoorden. Het lijkt erop dat Craig het beu is dat de Britse geheimagent – gebaseerd op een romanpersonage dat het levenslicht zag in 1953 – nog altijd geen modern jasje heeft gekregen.

De vragen van de interviewer werden keer op keer genadeloos de kop in gedrukt. Toen de journalist hem vroeg iets te vertellen over Bonds versiertalenten, drukte Craig hem op het hart dat hij niet mag vergeten dat 007 eigenlijk best vrouwonvriendelijk is, en dat vrouwen zich tot hem aangetrokken voelen omdat hij stoer, gevaarlijk en vooral tijdelijk is. Dat hij de afgelopen jaren een stuk ridderlijker geworden is, is vooral te wijten aan de aanwezigheid van sterke vrouwen die hem vaak lik op stuk geven, meende Craig.

Exit Bond

In een interview met Time Out Magazine beweerde Craig al dat hij nog liever een glas breekt met zijn handen en zich snijdt aan de scherven dan nog één keer James Bond te moeten vertolken: ‘At the moment, we’ve done it. I’m not in discussion with anybody about anything. If I did another Bond movie, it would only be for the money.’

Daniel Craig: 'James Bond is vrouwonvriendelijk'
© Francois Duhamel

Niet alleen Daniel Craig heeft genoeg van Bondrollen. Toen Angelina Jolie in 2006 gevraagd werd als bondgirl voor Casino Royale, antwoordde ze resoluut: ‘I’d prefer to play him; I’d rather be Bond’. Of La Jolie dat nu grappig bedoelde of niet, Bonds vrouwelijke sidekick staat bij leading ladies niet meer zo hoog aangeschreven als weleer. Onlangs vertelde ook actrice Rachel Weisz – tevens de echtgenote van Daniel Craig – in een interview met Knack Focus dat ze er niet aan denkt ooit een bondmeisje te vertolken.

‘Oudere vrouwen’

Toen The Red Bulletin Craig tot slot vroeg of Bond in Spectre zal zwichten voor de charmes van een oudere vrouw, verbeterde Craig hem meteen: ‘Het gaat hier om een beeldschone vrouw van zijn eigen leeftijd (Monica Bellucci, nvdr.). Als zo’n klassevrouw bereid is een bondwoman te spelen, dan prijs je jezelf gelukkig.’

De Bondacteur staat al langer bekend als voorvechter van vrouwenrechten. In 2011 verkleedde hij zichzelf nog als vrouw in zijn Bondpersona, in het kader van de Internationale Vrouwendag.

Vorig jaar werd er op sociale media druk gespeculeerd over een mogelijke Afro-Amerikaanse James Bond. Het ziet ernaar uit dat iedereen – ook de acteur – klaar is voor een nieuwe (r)evolutie in het Bondrepertoire.

(EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content