Curator Gentse expo Romy Schneider boos wegens weggewerkte sigaret

Curator Daniela Sannwald is niet te spreken over de affiche van de Romy Schneider-expo waarop de sigaret uit de hand van de actrice werd gewist : ‘Die sigaret is essentieel om te typeren hoe ze was.’

Curator Daniela Sannwald (Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen), van de Romy Schneider expo is niet te spreken over de expo-affiche, waarbij een sigaret uit de hand van Romy Schneider werd gewist. Op een persvoorstelling van de expo, die tot 13 januari in het Gentse Caermersklooster loopt, verduidelijkte ze dat de sigaret net Schneider typeerde.

“Romy Schneider rookte veel, ze dronk en gebruikte medicijnen”, verduidelijkt Daniela Sannwald. “Die sigaret is essentieel om te typeren hoe ze was. Roken was geen misdaad, maar weghalen van de sigaret uit het beeld wel.”

Het beeld kadert in een reeks die de Hongaarse fotografe Eva Sereny over Schneider maakte in de jaren zeventig. “Fotografie op dat niveau is kunst en dat bewerk je niet meer achteraf.”
Artistiek directeur Patrick Duynslaegher reageert verbaasd dat de curator daarover nog geen contact zocht met het festival.

“Op de affiche, onderaan de foto, werd boven haar hand een band geplaatst (met titel van de expo en logo’s, red.), zodanig dat er enkel nog een stukje sigaret bovenuit stak”, verduidelijkt hij. “De persoon die de affiche maakte, heeft toen beslist om dat stukje sigaret te verwijderen.”

Bij het ontwerpen van de folders werd volgens Duynslaegher bij vergissing niet het originele beeld gebruikt, maar wel het bewerkte beeld. “Ondertussen hebben we de fout rechtgezet, het origineel beeld staat op onze website en in de expositie.”

Er is geen sprake van censuur zegt Duynslaeger, verwijzend naar de festivalaffiche zelf. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content