Courtisane festival 2014: 5 films om te ontdekken

Courtisane zet vanaf 2 april vijf dagen lang videokunst in de kijker. Het Gentse filmfestival toont niet enkel (kort)films, het toont evengoed documentaires, speciale montages en visuele kunst. Vijf visuele pareltjes om te ontdekken.

Let Me Count the Ways: Minus 10, Minus 9, Minus 8, and Minus 7 (2004, Leslie Thornton)
2 april 2014, 20u – Minard

Thornton verzamelde voor deze video verschillende korte fragmenten die samen de aanloop, verwarring en nasleep van de atoombom op Hiroshima moeten illustreren. In de vier segmenten, Minus 10, 9, 8 en 7, laat ze verschillende aspecten rond het drama zien. Zo toont ‘Minus 10’ beelden van de vader van een kunstenaar tegenover een interview met een Japanse vrouw over de bominslag. ‘Minus 9′ laat een Amerikaanse verpleegster aan het woord die spreekt over de nasleep van de bom bij luchtfoto’s van het landschap. ‘Minus 8’ en ‘Minus 7’ tonen fragmenten uit de documentaire ‘The Growth of Plants’ van 1950 waarbij Thornton botanische afwijkingen beschrijft die veroorzaakt werden door radioactieve straling.

E Agora? Lembra-me (What now? Remind Me) (2013, Joaquim Pinto) 3 april 2014, 16u – Sphinx

Regisseur Pinto ondergaat een experimenteel klinisch onderzoek voor HIV-patiënten. In de film documenteert hij het jaar dat daar op aansluit. Hij brengt de pijn en wanhoop die bij de ziekte hoort in beeld, maar maakt ook plaats voor vreugde en plezier. De autobiografische film wordt zo een soort roadmovie van een jaar uit zijn leven, dat hij absoluut niet wil verkwisten. Hij wil van alle momenten genieten. Fragmenten uit het verleden wisselen af met levendige scenes van nu. En zo vormt Pinto een beeld voor de kijker wat het voor hem betekent om ‘levend’ te zijn.


Despedida (2013, Alexandra Cuesta) 4 april 2014, 17.30u – Sphinx
Cuesta focust op Mapkaulu Roger Nduku, een plaatselijke bewoner in Boyle Heights in East Los Angeles. Zijn poëzie bevat de historische achtergrond van de buurt. Aan de hand van gedichten en beelden van de plek, toont de film een portret van de omgeving. De kortfilm van Cuesta staat op het Courtisane festival in een reeks met ouder werk van Gary Beydler en Bruce Baillie en nieuwere films van Nathaniel Dorsky en Laida Lertxundi.

Feng Ai (‘Til Madness Do Us Part) (2013, Wang Bing)
5 april 2014, 20u – Sphinx

Voor de documentaire van Bing moet je geduld opbrengen. De film duurt bijna vier uur, maar stelt niks voor tegen zijn vorige werk ‘Tie Xi Qu: West of the Tracks’, dat maar liefst negen uur in beslag nam. Bing verbleef maandenlang in een psychiatrische inrichting in Zuid-China. De inrichting is erg slecht onderhouden. De regisseur observeerde de mannen die er verbleven uren aan een stuk met zijn camera, maar deed dit met respect en mededogen. Zo zag hij hoe de mannen dicht op elkaar moesten slapen, wassen en plassen. Bing probeert in deze documentaire de wereld vast te leggen die mensen in gevangenschap voor zichzelf creëren en hoe gevangenen in die omstandigheden op zoek gaan naar liefde.

Manakamana (2013, Stephanie Spray & Pacho Velez) 6 april 2014, 18u Sphinx

Spray en Velez volgen in hun documentaire een kabellift die elke negen minuten pelgrims naar de Manakamanatempel op een bergtop in Nepal brengt. Eeuwenlang maakten de pelgrims een moeilijke trektocht die drie uur duurde om de top te bereiken. Hoewel ze nog steeds te voet naar het heilige oord trekken, nemen ze nu wel de kabellift naar boven. De beelden uit die lift tonen hoe divers de personen zijn die deze pelgrimstocht ondernemen. De regisseurs maakten op die manier een integer portret van een heilige plaats en de mensen die er naartoe reizen. (FL)

Courtisane Film Festival 2014, van 2 tot 6 april in Gent, www.courtisane.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content