Coronavirus: festival van Cannes kreeg aanbod om zich te verzekeren, maar deed dat niet

Filmfestival van Cannes © -
Laurens De Jaegher Medewerker KnackFocus.be

Het filmfestival in Cannes, dat normaal in mei zou doorgaan, is niet verzekerd tegen het coronavirus. Het heeft nochtans de kans gekregen om een verzekering voor epidemieën en pandemieën aan te gaan, maar wees die af. Ook in Frankrijk geldt een verbod op bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen.

Twaalf dagen geleden kreeg het festival van zijn eigen verzekeringsmaatschappij Circle Group het aanbod om zich te laten verzekeren tegen het coronavirus, meldt filmblad Variety. Op dat moment haalde Covid-19 al de krantenkoppen en was een verzekering normaal gezien niet meer mogelijk, maar Circle Group zou bereid zijn geweest om een uitzondering te maken voor Cannes, net zoals voor andere van hun belangrijke klanten.

Cannes weigerde het aanbod tot verzekering, dat volgens voorzitter Pierre Lescure ’totaal onevenredig’ was. ‘We kregen aangeboden om onszelf voor maximaal 2 miljoen euro te verzekeren, terwijl ons budget 32 miljoen is.’

Door de weigering is er geen enkele optie tot dekking meer, ook niet als het festival gedwongen wordt afgelast door een regeringsbesluit. De organisatie kan achteraf ook niet claimen dat het om overmacht zou gaan, want Franse verzekeraars zouden het virus niet meer als onverwacht zien, wat een van de criteria is om van overmacht te mogen spreken.

Mocht het festival nog worden afgelast, dan werkt de organisatie zich mogelijk in de schulden. Een groot schenkingsfonds dat in de loop der jaren werd opgebouwd zou de pijn kunnen verzachten. ‘Het fonds heeft een looptijd van minimaal één jaar zonder inkomsten’, zegt voorzitter Lescure.

Het filmfestival van Cannes gaat op dit moment door van 12 tot en met 23 mei.

Lees ook: Coronavirus pluimt cultuurkalender: wat gaat er nog door en wat niet?

Partner Content