Congo verbiedt film over Sacharovprijswinnaar Denis Mukwege

Philippe Courard en Doctor Denis Mukwege © BELGA

Er staat in de Democratische Republiek Congo (DRC) een “strikt verbod op de vertoning” van de aan de Congolese gynaecoloog en Sacharovprijswinnaar Denis Mukwege gewijde documentaire “L’homme qui répare les femmes. La colère d’Hippocrate”.

Dat meldt de Belgische filmmaker Thierry Michel, die samen met journaliste Colette Braeckman aan de film werkte. Michel rekende erop de film volgende week te kunnen vertonen in de Congolese hoofdstad Kinshasa, en daarna in Bukavu. In die stad in het oosten van het land bevindt zich Mukweges Panziziekenhuis.

Beledigd

“Volgens de minister van Informatie (Lambert Mende Omalanga) voelen de Congolese strijdkrachten zich beledigd ‘door deze documentaire, over de verkrachtingen van Congolese vrouwen en de handelingen van dokter Denis Mukwege in (Zuid-)Kivu'”, aldus Michel woensdag in een persbericht. De regisseur voegt daaraan toe dat nog maar onlangs de Congolese autoriteiten de film een toelating hadden gegeven, tijdens verschillende telefonische contacten met Mende.

Onverklaarbaar

Vorig jaar kreeg Mukwege de Sacharovprijs van het Europees parlement. Naar aanleiding van die prijs was op de Boulevard du 30 juin, de voornaamste verkeersader van Kinshasa, een grote affiche te zien met de beeltenis van de dokter, brengt Michel in herinnering. Voor de filmmaker “is het onverklaarbaar dat de film, die het werk van Mukwege toont en Congolezen aan het woord laat over de bloedbaden onder de bevolking en extreem gewelddadige verkrachtingen, niet getoond kan worden aan de Congolese bevolking, en evenmin aan de medewerkers van het Panziziekenhuis in Bukavau en alle dapperen die getuigd hebben, en dat na meer dan zes maanden vertoningen over de hele wereld en maandenlang wachten op toelating”.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content