Collectie stomme films teruggevonden in Nieuw-Zeeland

Een verloren gewaande collectie stomme films – waaronder Upstream van John Ford – die vorig jaar in Nieuw-Zeeland werd gevonden, wordt nu richting Verenigde Staten gestuurd om gerestaureerd te worden.

Een verloren gewaande collectie stomme films die vorig jaar in Nieuw-Zeeland werd gevonden, wordt nu richting Verenigde Staten gestuurd om gerestaureerd te worden. In een kluis van het New Zealand Film Archive werden 75 films ontdekt, waaronder een exemplaar van het enige drama dat de legendarische Amerikaanse regisseur John Ford (1894-1973) ooit heeft gemaakt: Upstream. Het is één van de ongeveer zestig stomme films die Ford tussen 1917 en 1928 regisseerde, maar waarvan er slechts tien hebben overleefd. Daarnaast dook ook de oudste – nog intacte – film van comédienne en regisseuse Mabel Normand op, en een drama met jaren ’20-icoon Clara Bow.

De vondst is enorm belangrijk, omdat er van de gevonden films geen kopieën meer bestaan in de Verenigde Staten. Ze zullen daarom voor zowel Amerikaanse als Nieuw-Zeelandse cinefielen beschikbaar worden gemaakt. Waarschijnlijk zijn veel van de films vroeger in Nieuw-Zeeland gebleven omdat de verdelers de verzendkosten te duur vonden om de rollen terug te sturen.

Een kwart van de films is in zeer slechte staat, maar de rest heeft wonderbaarlijk genoeg nog een goede beeldkwaliteit. De film van John Ford is alvast gekopieerd om het risico op verdere schade tijdens het transport te beperken. Slechts vijftien procent van alle stomme films van Ford hebben de tand des tijds overleefd, dus de vondst van Upstream is van groot belang in het oeuvre van de Oscarwinnende regisseur, die onder andere Stagecoach en The Grapes of Wrath op zijn conto heeft. Upstream zou in september gerestaureerd moeten zijn en dus klaar voor vertoning.

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content