Colin Firth: ‘Mijn pensioenplan? Tot ridder geslagen worden’

Wint Colin Firth straks eindelijk een Oscar als George VI, de stotterende monarch uit het feelgooddrama ‘The King’s Speech’? De BAFTA voor beste acteur is al binnen, dus wij we-we-we-we-wedden alvast van wel!

‘The King’s Speech’ gaat over de vriendschap tussen de stotterende Britse koning George VI en zijn onorthodoxe Australische spraakleraar Lionel Logue. Wanneer George vroeger dan verwacht en met de Tweede Wereldoorlog op komst de troon moet betreden, blijkt Logue de enige die zijn gestotter kan genezen.

Je kent het cliché: een acteur die een personage met een handicap speelt, heeft sowieso een streepje voor bij de Oscars. Firth: En ik speel een monarch, én mijn personage is een Brit, én de film is op feiten gebaseerd. Als het nu niet lukt, weet ik het niet meer. Het lijkt alsof we het erom gedaan hebben, maar ik vrees dat die zogenaamde pluspunten meer in ons nadeel dan in ons voordeel werken. Mensen zouden wel eens kunnen vergeten dat het ook echt hard werken was. Het gaat niet alleen om stotteren met een kroon op. De humor, het drama, de beeldregie … aan alles is keihard gewerkt. Vergeet ook niet dat er veel slechte films met gehandicapte personages en ook veel slechte koningsdrama’s zijn. De Oscarrace is zeker niet gelopen.

Maar je wil die Oscar wel graag winnen? Firth: Ik streef niet naar wereldheerschappij, ik wil niet mijn eigen multinational oprichten en ik wil zelfs geeneens de wereld redden. Ik wil het beste voor mijn gezin en ik hoop de komende jaren even interessante rollen te krijgen als het voorbije decennium. Komt daar straks een Oscar bij: geweldig. Indien niet: even goede vrienden. En dat meen ik.

Je hebt je al vaak geout als een progressieve pro-Europeaan. Dan heb je toch een uitgesproken opinie over de monarchie? Firth: Ik haat die vraag. (Lacht) Ze is volstrekt legitiem natuurlijk, maar ik heb er geen simpel antwoord op. Mijn probleem is: in Engeland hebben we een rigide klassensysteem dat al veel ellende heeft veroorzaakt. Daar wat aan doen lijkt me relevanter dan de vraag wat de voor- of nadelen van de monarchie zijn. Presidenten of premiers die zich als koningen gedragen, zijn veel gevaarlijker omdat ze in tegenstelling tot royals wel constitutionele macht hebben. Je hebt ook koninkrijken waar de monarchie niet belachelijk veel geld kost en niet voortdurend op de voorpagina’s staat. In die gevallen kan ik me met het instituut verzoenen. Een monarchie mag alleen geen symbool worden van een klassenmaatschappij.

Heb je sympathie voor George? Firth: Als mens zeker, maar over hem als monarch kan ik niet oordelen. Als ik een dokter speel, ga ik eerst enkele dagen naar een ziekenhuis. Als je een koning speelt, kun je moeilijk een brief naar Buckingham Palace schrijven met de vraag of je een paar dagen mag komen logeren. Je moet je informatie uit secondaire bronnen halen. Wat ik wel heb gedaan, is met logopedisten praten. Mijn eigen zus is er trouwens één.

Hoop je ooit door de Queen tot ridder geslagen te worden? Firth: Dat zou me zeker helpen om aan werk te geraken op mijn oude dag. Ziedaar mijn pensioenplan.

Lees het volledige interview door Dave Mestdach deze week in Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content