‘Cold War’ is beste film van 2018 volgens Belgische critici

Een beeld uit Cold War © /

De prent van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski is door de Unie van de Filmkritiek (UFK) verkozen als beste film van het afgelopen jaar. Dat meldt de voorzitter van de vereniging, Marc Bussens.

De film ‘Cold War’ (originele titel: ‘Zimna wojna’) van Pawel Pawlikowski is volgens de Belgische critici de beste film van het afgelopen jaar. De UFK prijst de ‘overweldigende en hartverscheurende mix van een passionele liefde en het verhaal met een grote ‘V’ ‘. De film gaat over een liefde die zich afspeelt ten tijde van de Koude Oorlog.

‘Aan de hand van het strakke 4/3-formaat en de uitstekende zwart-witfotografie die de cineast ook al hanteerde in ‘Ida’, zijn bejubelde vorige film, slaagt Pawlikowski er opnieuw in te verrassen met een intens verhaal, een briljante enscenering, geweldige vertolkingen en een hoogstaande muziekscore die de dramaturgie van dit meesterwerk bovendien subliem versterkt’, zo klinken de lovende woorden van de filmcritici.

Niet de eerste prijs

‘Cold War’ sleepte vorig jaar op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste regie in de wacht en was de grote winnaar van de Europese Filmprijzen in december. De prent werd bekroond tot beste film en kreeg ook de prijzen voor beste regie, beste scenario, beste actrice (Joanna Kulig) en beste montage.

De andere finalisten voor de Grote Prijs 2019 van de UFK waren ‘The Florida Project’ van Sean Baker, ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ van Martin McDonagh, ‘Roma’ van Alfonso Cuarón en ‘Woman At War’ van Benedikt Erlingsson.

De UFK werd opgericht in 1954 en verenigt zowel Nederlandstalige en Franstalige filmcritici. De voorbije jaren bekroonde de unie ‘Loveless’ van Andrej Zvjagintsev, ‘Carol’ van Todd Haynes en ‘The Son Of Saul’ van László Nemes als beste film.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content