‘Close’, ‘Zillion’ en ‘Roomies’ zijn grote winnaars op de Ensors

De cast van 'Close' met van links naaar rechts acteur Gustav De Waele, acteur Eden Dambrine, regisseur Lukas Dhont (midden), actrice Lea Drucke, producer Michiel Dhont en scenarioschrijver en acteur Angelo Tijssens.. © Belga

De films ‘Close’ en ‘Zillion’ en de serie ‘Roomies’ waren de grootste winnaars op Gala van de Ensors zaterdagavond in het Kursaal van Oostende. Na een door corona uitgestelde editie vorig jaar, kon de galashow deze editie in vol ornaat voor de eerste keer doorgaan in januari. Erhan Demirci en Kawtar Ehlalouch openden de ceremonie. In een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar de afgelopen week werden de winnaars van 22 categorieën bekendgemaakt.

In de categorie film is ‘Close’ de absolute winnaar. De film van Lukas Dhont wist zes van haar dertien nominaties te verzilveren. Zo won ‘Close’ de Ensor voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. De beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (film) ging naar Eden Dambrine. Frank van den Eeden sleepte de Ensor voor voor zijn camerawerk in de wacht voor ‘Close’ en de film scoorde ook de Ensor voor Beste Geluid. ‘Close’ werd op de voet gevolgd door ‘Zillion’.

De film van Robin Pront wist vier Ensorprijzen in de wacht te slepen. Matteo Simoni werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor de vertolking van Dennis Black Magic. De overige prijzen voor ‘Zillion’ waren voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs. ‘Zillion’ was daarnaast de Vlaamse film die het meeste publiek op de been wist te krijgen, waarvoor Matteo Simoni en Hilde De Laere, producent, de Box Office Award in ontvangst mochten nemen.

Voor televisie was ‘Roomies’ de grote winnaar. De productie van regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren, werd bekroond met de Ensors voor Beste Fictieserie, Beste Scenario (Fictieserie), Beste Regie (Fictieserie) en Beste Muziek voor Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA. Het regisseursduo van ‘Roomies’ mocht eerder deze week de Ensor voor Belofte van het Jaar in ontvangst nemen.Ook de make-up artiest achter het transformatiewerk van ‘Nonkels’ ging niet met lege handen naar huis. Dorien Van Poucke mocht de Ensor voor Beste Make-Up in ontvangst nemen.

Twee actrices wisten een Ensor te verzilveren voor hun opmerkelijke acteerprestaties. Maaike Cafmeyer, die in de huid kroop van Chantal Vantomme tijdens de komische politieserie ‘Chantal’, won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Hoofdrol (Fictieserie). Joke Emmers ging aan de haal met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Ondersteunende rol (Fictie-Serie) voor haar rol als Marie in ‘Billie vs Benjamin’.

Daarnaast vielen ook ‘Onze Natuur’ en ‘Metissen van België’ in de prijzen. Zij waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire Serie. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar ‘#LikeMe’. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Tom Vangestel en Freek Quartier voor ‘Interstellar Ella

Partner Content