Cinematek met twee films op filmfestival Venetië

© GF

Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, staat met twee films op het filmfestival van Venetië. Eén ervan is de coproductie The Event. Daarnaast restaureerde Cinematek The boys from Fengkuei van Hou Hsiao-hsien.

In de documentaire The Event onderzoekt Sergei Loznitsa wat er echt gebeurde in de nasleep van de Augustusstaatsgreep van 1991, die Mikhail Gorbatsjov uit het zal wilde tillen. Cinematek coproduceerde de film, die buiten competitie deelneemt aan het festival. De vertoningen in Venetië vormen meteen de wereldpremière, In maart van dit jaar was Loznitsa nog te gast in Cinematek .

De andere film waarmee Cinematek deelneemt aan het Festival is The boys from Fengkuei. De film van de Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien uit 1983 werd door het filmarchief volledig gerestaureerd. Voor het laatste deel gebeurde dat zelfs onder toezicht van Hsiao-hsien tijdens diens verblijf in Brussel. Film Foundation, het fonds van Martin Scorsese, zorgde voor een deel van het restauratiebudget. Enkele dagen geleden tekende Cinematek een samenwerkingsakkoord met de Film Foundation om andere restauraties in de toekomst mogelijk te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content