Chris Rock: ‘Jennifer Lawrence zou pas echt mogen klagen als ze zwart was’

Chris Rock © REUTERS

Toen Jennifer Lawrence de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Hollywood bekritiseerde, kon ze rekenen op heel wat bijval. Chris Rock vindt echter dat ze niet moet zeuren. Actrices met een donkere huidskleur hebben het immers veel moeilijker.

In een interview met de New Yorker deed Chris Rock een opvallende uitspraak over Jennifer Lawrence. ‘Je hoort haar klagen over minder betaald worden omdat ze een vrouw is, maar als ze zwart was, zou ze pas echt mogen klagen. Zwarte vrouwen hebben het heel moeilijk in de wereld van de showbusiness.’

Diversiteitsproblematiek

Een beetje cru gesteld, zeker omdat Jennifer Lawrence het niet enkel over zichzelf, maar over al haar vrouwelijke collega’s had. Toch heeft hij ergens een punt. De loonkloof voor vrouwen van een andere origine is inderdaad heel wat groter dan die tussen blanke vrouwen en mannen. Dat punt had hij kunnen maken met meer respect voor Lawrence, maar in deze periode voor de grote prijsuitreikingen in Hollywood is het goed om het diversiteitsprobleem nog eens aan te halen.

via GIPHY

Harde cijfers

Statistisch gezien krijgen actrices 78 cent voor iedere dollar die acteurs verdienen. In 2015 werd dit met 1 cent opgetrokken naar 79 cent. Zwarte vrouwen krijgen echter maar 64 cent voor iedere dollar die hun mannelijke tegenspelers ontvangen. Vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst verdienen nog minder: zij krijgen slechts 56 cent.

Toen de nominaties van de Golden Globes bekend raakten, viel het weer maar eens op: geen enkele vrouw met een andere huidskleur dan blank kreeg een nominatie voor beste actrice in de filmcategorieën. Bij de mannen maken Will Smith en Idris Elba kans op een beeldje.

Oscars So White?

Chris Rock neemt dit jaar de fakkel over van Neil Patrick Harris als host van de Oscars. Een Award Show waar diversiteit in het verleden wel vaker een probleem was. Vorig jaar wezen filmfanaten de organisatie van de Academy awards op het feit dat er opvallend veel blanke acteurs en regisseurs genomineerd werden. Ook vrouwen kregen erg weinig gehoor. De hashtag #OscarsSoWhite werd zelfs een trend via Twitter.

USC professor Steve Ross sprak zich uit over de verwachtingen van de nominaties voor 2016. ‘Als het opnieuw een exclusief blank team is dat genomineerd wordt, zal niemand tevreden zijn en zal het gevoel ontstaan dat de academie niet mee is met z’n tijd.’

Verandering op til

Als reactie op de kritiek van vorig jaar, nodigde de academie onder leiding van president Cheryl Boone Isaacs 322 nieuwe leden uit, de grootste groep ooit. Ze kozen voor een demografisch diverse groep, waardoor zowel de filmindustrie als de wereld goed worden vertegenwoordigd.

Ook werd een nieuw initiatief in het leven geroepen onder de noemer A2020. Dit project dient om binnen het team van de organisatie opener en inclusiever te denken en om de industrie aan te sporen om talent te steunen en aan te moedigen.

Dat is meteen ook een reactie op het probleem dat Viola Davis aanhaalde toen ze haar Emmy Award in ontvangst mocht nemen: ‘Het enige dat vrouwen met een andere huidskleur scheidt is het krijgen van kansen. Je kan geen prijzen winnen voor rollen die er simpelweg niet zijn.’

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 14 januari. Dan zal duidelijk worden of de academie haar lesje geleerd heeft. (LP)

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content