Chinese overheid verbiedt onafhankelijk filmfestival van Beijing

Xi Lianting toont een document dat de politie uitdeelde nadat het festival werd stopgezet. © BELGAIMAGE

De Chinese regering heeft het onafhankelijke filmfestival van Beijing verboden. Op de openingsdag dwongen de autoriteiten de organisatie om de deuren van het festival te sluiten. De reden zou zijn dat de regering vreest dat er kritische boodschappen verscholen zitten in de onafhankelijke films.

Het festival heeft ieder jaar te kampen met problemen vanuit politieke hoek. In 2012 kregen ze te maken met een plotse stroompanne waarvan gedacht wordt dat die met opzet werd veroorzaakt. Vorig jaar ging het festival wel door, maar werden de openbare toonmomenten afgeschaft.

Dit jaar kon het Beijing Independent Film Festival zelfs niet van start gaan. Volgens Li Xianting, kunstcriticus en oprichter van het filmfonds, heeft de politie zijn kantoor doorzocht en documenten in beslag genomen. Samen met artistiek directeur Wang Hongwei en Fan Rong werd hij vijf uur vastgehouden en gedwongen papier te tekenen waarop staat dat de organisatoren beloven het festival niet te laten plaatsvinden.

Wang liet optekenen dat ‘in de voorbije jaren ook werd getracht het festival stop te zetten, maar dat ze de locatie van het festival steeds verplaatsten en het tijdsstip van de screenings verlaten.’ Hij legde uit aan de Associated Press dat dat dit jaar niet mogelijk is aangezien het in zijn totaliteit verboden werd.

De organisatoren en festivalgangers zeggen dat de autoriteiten bang zijn dat de films die vertoond worden op het onafhankelijke festival kritiek leveren op de regering van China. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content