Cargo

© National

Dat zijn hart bij film ligt, liet Bevergem-regisseur Gilles Coulier optekenen in dit blad. Dat is te zien aan zijn debuutfilm over de naar adem happende visserij in Oostende. Cargo baadt niet alleen in de menselijke ellende, maar ook in het adembenemende camerawerk van David Williamson, die prince of darkness Nicolas Karakatsanis van zijn troon probeert te filmen. Coulier verwart narratieve diepgang iets te vaak met donkere beelden van mannen die ernstig kijken of intens een douche nemen, maar Cargo is meer dan mooifilmerij en zoekt op ambitieuze wijze een visuele taal om iets te zeggen over de wereld waarin we leven en vissen.

Dat laatste wordt vooral gedaan door Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele. Zij spelen drie getormenteerde telgen uit een vissersfamilie die betere tijden heeft gekend. Geen idee hoe echte vissers eruitzien – misschien lijken ze wel meer op ons dan we denken – maar wanneer je de bebaarde karakterkoppen van de gebroeders Broucke ziet, geloof je dat ze al een half leven op zee hebben doorgebracht. Geloofwaardigheid is sowieso het sleutelwoord in deze film, waarvoor geboren West-Vlaming Coulier vier jaar lang de kaaien en zeemanscafés van de Vlaamse kust afschuimde. Wat hij daar leerde, verwerkte hij in ontroerende scènes, zoals die waarin een vader aan zijn zoon uitlegt waar de tatoeages van zeebonken echt toe dienen.

Cargo is geen volmaakte film. De vertelling mist hier en daar focus en de beelden zijn soms te gemaakt zwaarwichtig. Maar Gilles Coulier barst van het talent en wanneer hij in Knack Focus beweert dat hij hier graag films wil blijven maken, dan is hem dat van harte gegund.

Cargo *** Gilles Coulier met Sam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content