Cannes op de been voor Polanski

Verschillende filmsterren hebben een petitie ondertekend waarmee ze protesteren tegen de gevangenschap van de Poolse regisseur Roman Polanski, de grootste afwezige op het festival.

Terwijl Roman Polanski in Zwitserland al zeven maanden in isolement zit te wachten op zijn gevreesde uitlevering aan de Verenigde Staten, hebben vrienden en sympathisanten uit de filmwereld uit solidariteit een petitie opgestart. Hiermee doen ze een protestoproep aan het Zwitserse gerecht, dat voorlopig eist dat Polanski in zijn chalet Gstaad opgesloten blijft.

De petitie is een initiatief van de Franse regisseur Jean-Luc Godard, die met zich nog een resem andere Cannes-sterren engageerde: onder andere Agnès Varda, Bertrand Tavernier, Xavier Beauvois en Olivier Assayas willen de uitlevering van de Poolse filmmaker aan de VS voorkomen. Polanski – de opvallendste afwezige in Cannes – vluchtte in 1978 uit de Verenigde Staten, nadat hij beschuldigd werd van het seksueel misbruiken van een dertienjarig meisje. Samantha Geimer, ondertussen een volwassen vrouw, heeft vorige maand aan het gerecht gevraagd om de zaak te laten rusten, maar dat verzoek werd afgewezen.

Polanski heeft zopas voor het eerst gesproken over zijn situatie en vindt dat hij door het Amerikaanse gerecht oneerlijk behandeld wordt. Maandag nog wees een Amerikaanse rechter het verzoek af om de verklaring van de oorspronkelijke aanklager opnieuw te onderzoeken

In september vorig jaar ondertekende massa’s regisseurs, acteurs en producers al eens een petitie die de onmiddellijke vrijlating van Polanski eiste, zonder resultaat.

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content