Cannes-jury vervolledigd met Xavier Dolan, Jake Gyllenhaal en Guillermo del Toro

Jake Gyllenhaal © Reuters

Cannes-voorzitters Ethan en Joel Coen krijgen het gezelschap van onder meer actrices Rossy de Palma en Sophie Marceau, regisseur Guillermo del Toro, en acteurs Xavier Dolan en Jake Gyllenhaal. Ook het programma van de Quinzaine is volledig.

De jury van het filmfestival van Cannes is compleet. Naast voorzitters Ethan en Joel Coen beslissen ook de Spaanse actrice Rossy de Palma, de Franse actrice Sophie Marceau, de Britse actrice Sienna Miller, de Malinese zangeres Rokia Traoré, de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, de Canadese acteur-regisseur Xavier Dolan en de Amerikaanse acteur Jake Gyllenhaal wie op 24 mei met de Gouden Palm naar huis mag.

De organisatie heeft ook de titels van de ‘ Quinzaine des Réalisateurs’ bekendgemaakt. Het onafhankelijke parallelprogramma verenigt zowel films van jonge auteurscineasten als gevestigde waarden. Daarin prijkt de naam van de Brusselse cineast Jaco van Dormael: zijn nieuwste film ‘Le tout nouveau testament’ (The Brand New Testament) werd geselecteerd.

Openen doet deze nevensectie met het liefdesdrama ‘L’Ombre des Femmes‘ van de Franse filmveteraan Philippe Garrel. Voorts is er “A Perfect Day” van de Spanjaard Fernando Leon de Aranoa, over een groep hulpverleners in een oorlogszone. Onder anderen Benicio del Toro, Tim Robbins en Mélanie Thierry prijken op de generiek.

Veel wordt verwacht van “Duizend en Een Nacht” van de Portugees Miguel Gomes (maker van het verbluffende “Tabu”): in drie hoofdstukken, in totaal meer dan zes uur, verbeeldt hij de crisis in het Iberische land.

De andere Europese films zijn “The Here After”, het regiedebuut van de Zweed Magnus van Horn, en “Peace to us in our dreams” van de Litouwer Sharunas Bartas. In de nevensectie zijn ook drie Amerikaanse films opgenomen: “Dope” van Rick Famuyiwa, “Green Room” van Jeremy Saulnier en “Songs my brothers taught me” van Chloé Zhao.

Opvallend is sowieso de film “Allende mi abuelo Allende“. De prent is gedraaid door Marcia Tambutti, een kleindochter van de door Pinochet afgezette (en bij de staatsgreep van 1973 om het leven gekomen) president Salvador Allende. Tenslotte is het ook uitkijken naar “Yakuza Apocalypse: the great war of the underworld”. Auteur is cultcineast Takashi ‘Audition’ Miike: stromen bloed, uitpuilende ingewanden en hypersadisme allicht troef. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content