Cannes 2014: Fipresci-prijs voor ‘Winter Sleep’ van Nuri Bilge Ceylan

“Kis Uykusu” of “Wintersleep” van de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan werd op het filmfestival in Cannes bekroond met de Fipresci, de prijs van de internationale filmkritiek voor een competitiefilm.

“Kis Uykusu” of “Wintersleep” van de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan werd op het filmfestival in Cannes bekroond met de Fipresci, de prijs van de internationale filmkritiek voor een competitiefilm.

Voor “Winter Sleep” postte Ceylan, net als de Dardennes een habitué van Cannes die er met bijna elk van zijn film een prijs in de wacht sleept, zijn camera in een klein dorp in Cappadocië, dat leeft van het zomertoerisme aan haar beroemde rotsformatie en tufsteenkegels.

In de winter oogt het er echter eenzaam, zeker in het hotel van hoofdpersonage Aydin, een zestigjarige oud-acteur die er verblijft met zijn jonge vrouw en zijn gescheiden zus.

De rol van Aydin wordt vertolkt door Haluk Bilginer, een grote naam in Turkije die ook de kijkers van ‘Eastenders’ niet onbekend zal zijn.

Het is Ceylands tweede Fipresci-zege: in 2006 werd zijn film ‘Climates’ al bekroond op het filmfestival van Cannes. Eerder won hij ook al de Grand Prix du Jury voor ‘Once upon a time in Anatolia’ (2011) en de regieprijs voor ‘Three Monkeys’ (2008)

In de sectie Un Certain Regard koos de Fipresci-jury voor de film “Jauja” van de de Argentijn Lisandro Alonso, een van de grootste “traagfilmers” ter wereld. Die film, met Viggo Mortensen, speelt zich af in het Patagonië van 1982 en heeft eveneens eenzaamheid en wanhoop

als thema. In de sectie Quainzaine des Réalisateurs, ten slotte, kozen de filmjournalisten voor de Franse prent “Les combattants”, het langspeelfilmdebuut van Thomas Cailley en een bespiegeling over “liefde en overleven”. (Belga/LVR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content