Brussels Film Festival zet Europese cinema in de kijker

Tijdens de elfde editie van het Brussels Film Festival in Flagey staat de Europese film centraal. Van 19 tot 26 juni worden 70 creaties van gevestigde en nieuwe waarden vertoond.

Tijdens de elfde editie van het Brussels Film Festival in Flagey staat de Europese film centraal. Van 19 tot 26 juni worden 70 creaties van gevestigde en nieuwe waarden vertoond. De Franse cineast Bertrand Tavernier is dit jaar de eregast.

De films die aan bod komen, zijn gekozen vanwege hun artistieke en maatschappelijke waarde en omdat ze oproepen tot dialoog. Zo wordt het festival geopend met de avant-première van ‘Kapringen’, geregisseerd door de Deen Thomas Lindholm, die onder meer het scenario van ‘Borgen’ op zijn palmares heeft staan. In zijn nieuwste film wordt een Deens vrachtschip gekaapt door Somalische soldaten.

In de officiële competitie dingen twaalf Europese langspeelfilms mee naar meer dan 50.000 euro aan prijzen, die uitgereikt worden door een vijfkoppige internationale jury. Daarnaast hebben ook andere competities een plaatsje in de Flagey-zalen. De voorstellingen in de Panorama-sectie illustreren de diversiteit van de Europese cinema.

Ook aan de Belgische filmkunsten wordt aandacht besteed, met dagelijkse openluchtvertoningen en een kortfilmcompetitie. In Music Docs staat de link tussen muziek en film centraal. Het festival is er niet alleen voor kijklustigen, maar ook voor wie graag iets bijleert over film. Debuterende en ervaren professionelen zoals eregast Bertrand Tavernier en Bruno Dumont geven masterclasses en workshops.

“Cultuur is de kern van de Europese identiteit, diversiteit en rijkdom”, luidt het bij de organisatie. “We dienen deze koste wat het kost te beschermen, zeker in het onzekere financiële klimaat van vandaag.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content