Brusselaar Olivier Masset-Depasse maakt een film over de ETA

© Belga

Brusselaar Olivier Masset-Depasse, bekend van Illégal, gaat beginnen met de opnamen van Le Sanctuaire, een film in opdracht van Canal+ over de periode van de ETA in Baskenland.

Vier jaar na het succes van IIlégal, de film waarmee hij in 2010 in Cannes bekroond werd op de Quinzaine des Réalisateurs en twee Magrittes du Cinéma won, zet Olivier Masset-Depasse zich dus aan een film voor televisie. De uitvoerig gedocumenteerde politieke thriller Sanctuaire volgt een aantal leden van de ETA – de etarras – die vanuit Frans-Baskenland moordaanslagen uitvoerden in Spanje.

De film, waarvoor het scenario geschreven werd in samenwerking met Xabi Molia (Les Conquérants) en Pierre Erwan Guillaume, neemt ons mee naar de woelige jaren 1980 toen Baskenland in de ban was van geweld van en tegen de ETA.

Tussen 1984 en 1986 vonden een reeks aanslagen plaats door de paramilitaire groepering GAL (Grupos Antiterroristas de Liberación) tegen leden, of vermeende leden, van de ETA. Te midden van deze heksenjacht komen twee personen, die in alle mogelijke opzichten van elkaar verschillen, oog in oog met elkaar: een militaire leider van de ETA en een adviseur van het Élysée, en leren zij, ondanks alle (menings)verschillen, respect voor elkaar op te brengen.

De opnamen voor Le Sanctuaire vinden voornamelijk plaats in Parijs en Baskenland. De opnamen duren ongeveer een maand en moeten klaar zijn tegen 10 juli. De hoofdrollen worden vertolkt door Alex Brendemühl en Jérémie Renier, met in de bijrollen Juana Acosta, André Marcon, François Marthouret en Michel Bompoil. Behalve Olivier Masset-Depasse en Jérémie Renier zijn ook andere Belgische professionals (klank en mix) betrokken in het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content