‘Brooklyn Village’ van Ira Sachs wint Grote Prijs van Deauville

© AFP

“Brooklyn Village” van Ira Sachs heeft zondag de Grand Prix gewonnen op het festival van de Amerikaanse film in de mondaine West-Franse badplaats Deauville. De jury kende haar prijs toe aan twee films die een kritische kijk geven op de (mythische) American way of life, “Captain Fantastic” van Matt Ross en “Wiener-Dog” van Todd Solondz.

In “Brooklyn Village” staat een gezin uit Manhattan centraal dat een woning in Brooklyn erft. Op het gelijkvloers van dat huis woont en werkt Leonor, een Latijns-Amerikaanse couturière. De zonen uit beide families worden vrienden, maar voor de rest gaat het met de relatie tussen de gezinnen bergaf. “Brooklyn Village” is de achtste langspeelfilm van Sachs. Twee jaar geleden was hij al in Deauville met “Love is strange”.

In “Captain Fantastic”, pas de tweede film als regisseur van acteur Matt Ross, beslist een koppig maar charismatisch gezinshoofd (rol van Viggo Mortensen) om met vrouw en zes kinderen in het bos te gaan wonen, ver van de verfoeide maatschappij. Hun zowel harde als erudiete leven daar vormt de antipode van de “American way of life”, gebaseerd op consumentisme en hersenloze ontspanning. Het “idyllische” leven wordt verstoord als de vrouw wegens neurologische problemen naar het ziekenhuis moet.

“Wiener-Dog” van cultfilmer Todd Solondz, die 21 jaar geleden reeds de juryprijs van Deauville won voor zijn “Welcome to the dollhouse”, bevat de typische wrange humor en karikaturale neerzettingen van Joe Sixpack – de egoïstische, banale doorsneeman – waar Solondz zo in excelleert. Voor een hond is zo’n baasje geen geschenk. “Wiener-Dog” won ook de Prijs van de Ontdekking.

De prijs van de filmkritiek, tot slot, ging naar “The Fits”, het regiedebuut van ene Anna Rose Holmer. Centraal in die film staat een elfjarig meisje die aan sport doet in de bokszaal van haar grote broer. Zij leert er een groep meisjes kennen dat de “drill” beoefent, een variant van de hiphop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content