Broers Dardenne ontvangen carrièreprijs in Cannes

Eén prijs hebben Luc en Jean-Pierre Dardenne in Cannes alvast beet. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Oecumenische Jury in Cannes hebben ze een Prix Spécial ontvangen voor het geheel van hun oeuvre.

Hoewel hun films in Cannes telkens door de Oecumenische juryleden werden geapprecieerd, hebben ze nooit deze filmprijs gekregen, wel een speciale vernoeming voor “Rosetta” in 1999 en voor “Le fils” in 2002.

De Oecumenische Jury, die sedert 1974 de Oecumenische Prijs uitreikt in Cannes, is samengesteld uit de Katholieke filmorganisatie SIGNIS en het Protestantse INTERFILM. De Vlaming Jos Horemans van SIGNIS Europe wees op het universele karakter van het werk van de Dardennes: “Zo rijk, zo puur, zo intens en zo waardig.”

Namens INTERFILM vertelde Denyse Muller dat “sinds ‘La Promesse’ elke film van hen eigenlijk de Oecumenische Prijs had verdiend”.

In het dankwoordje zei Jean-Pierre Dardenne zich zeer vereerd te voelen voor het ontvangen van deze prijs. Zijn broer Luc maakte van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor het uitbreiden van deze jury tot een zogenaamd interreligieuze jury, waar ook atheïsten deel van kunnen uitmaken.

Daarna maakten de broers net voor hun terugreis naar België nog graag wat tijd vrij om enkele vragen van de aanwezigen bij deze korte plechtigheid te beantwoorden. Zaterdag wordt de Gouden Palm uitgereikt. De Dardennes zijn met ‘Deux jours, une nuit’ een van de grote kanshebbers. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content