Broers Dardenne en Hans Van Nuffel slepen Europese filmprijs in de wacht

Zowel de broers Dardenne als Hans Van Nuffel zijn bekroond op de uitreiking van de Europese Filmprijzen in Berlijn. De broers wonnen de prijs voor het beste scenario met hun Le Gamin Au Vélo en Van Nuffels Adem werd beste Europese debuutfilm.

De Belgische film doet het goed, ook naar Europese normen. Dat bleek uit de bekroningen die onze landgenoten te beurt vielen op de EFA’s (European Film Awards). Jean-Pierre en Luc konden hun nominatie voor beste regisseurs van het jaar niet omzetten, maar vielen wel in de prijzen voor het scenario van hun recentste film Le Gamin Au Vélo.

De debuutprijs van de avond ging ook naar een landgenoot: regisseur Hans Van Nuffel. Zijn ondertussen al vaker bekroonde Adem vertelt het verhaal over enkele mucopatiënten die met de longziekte leren leven in afwachting van een transplantatie.

De 24ste uitreiking van de Europese filmprijzen vond dit jaar plaats in Berlijn. Vooral de Deense film kende veel succes, maar voor de hoofdprijs was het toch Melancholia van Lars Von Trier dat de prijs voor beste film in de wacht sleepte. Beste acteur en actrice Colin Firth en Tilda Swinton waren niet aanwezig om hun beeldje op te halen, Stephen Frears was dat wel. De acteur die een Lifetime Achievement award mocht ophalen strooide nog met lof richting Hans Van Nuffel in zijn speech speech en zo werd een mooie avond voor de Belgische film afgesloten.(TG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content