Boyhood triomfeert ook op de BAFTA’s

© Reuters

Regisseur Richard Linklater kaapte met de award voor beste film de hoofdprijs weg en ontving met de BAFTA voor Beste Regisseur ook een individuele erkenning. Ook de kleurboekkomedie The Grand Budapest Hotel en tearjerkerbiopic The Theory of Everything vielen in de prijzen.

In het Royal Opera House in Londen verklaarde de Britse post-rockband Kasabian met het opzwepende riffnummer Stevie de 68ste British Academy Film Awards voor geopend. De recent in het homohuwelijksbootje getreden comedian Stephen Fry praatte de ‘Britse Oscaruitreiking’ aan elkaar.

Boyhood alomtegenwoordig

Dat Boyhood tot beste film verkozen werd, is haast geen verrassing meer tijdens filmprijsuitreikingen. Tom Cruise ruilde het zonnige Colorado in voor het druilerige Londen om de prijs uit te reiken. Richard Linklaters groeiprocesdrama leverde ook twee individuele awards op. Zo werd Patricia Arquette verkozen tot beste actrice in een bijrol en werd Linklater zelf geprezen voor zijn uitzonderlijke regie.

Ook The Theory of Everything en Whiplash namen elk drie maskerbeeldjes naar huis. De geromantiseerde biopic over astrofysicus Stephen Hawking werd verkozen tot beste Britse film. Filmproducent Eric Fellner ontving de prijs uit handen van ex-voetballer en stijlicoon David Beckham. Eddie Redmayne werd voor zijn vertolking van de met ALS geplaagde kosmoloog tot beste acteur uitgeroepen. Ook J. K. Simmons geldt tegenwoordig als een absoluut prijsbeest. Na een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award voor beste mannelijke bijrol werd hij ook in Groot-Brittanië geprezen voor zijn rol als fascistische drumleraar in Whiplash. Idem dito voor Julianne Moore, die voor haar vertolking als Alzheimerpatiënte in Still Alice tot beste actrice werd uitgeroepen.

Birdman stelt teleur

Ondanks tien nominaties scoorde Alejandro González Iñárritus zwarte komedie over de gevallen superheld Birdman met de BAFTA voor beste cinematografie slechts één prijs. The Imitation Game keerde ondanks negen nominaties zelfs met lege handen naar huis.

Wes Andersons veelkleurige misdaadkomedie The Grand Budapest Hotel verzilverde vijf van zijn elf nominaties en zette daarmee het record van de avond neer. De film won geen grote prijzen maar ging wel met de BAFTA voor beste originele scenario, beste originele muziek, beste productie, beste kostuums en beste make-up aan de haal.

Overzicht van de winnaars:

Beste film: Boyhood

Beste Britse film: The Theory of Everything

Beste regie: Richard Linklater (Boyhood)

Beste acteur: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Beste actrice: Julianne Moore (Still Alice)

Beste acteur in een bijrol: J. K. Simmons (Whiplash)

Beste actrice in een bijrol: Patricia Arquette (Boyhood)

Beste originele scenario: The Grand Budapest Hotel

Beste aangepaste scenario: The Theory of Everything

Beste cinematografie: Birdman

Beste debuut als Brits schrijver, regisseur of producer: Stephen Beresford (producer van Pride)

Beste documentaire: Citizenfour

Beste originele muziek: The Grand Budapest Hotel

Beste geluid: Whiplash

Beste productie: The Grand Budapest Hotel

Beste visuele effecten: Interstellar

Beste kostuums: The Grand Budapest Hotel

Beste make-up en haardracht: The Grand Budapest Hotel

Beste montage: Whiplash

Beste niet-Engelstalige film: Ida

Beste animatiefilm: The Lego Movie

Beste animatiekortfilm: The Bigger Picture

Beste kortfilm: Boogaloo and Graham

Rijzende Ster: Jack O’Connell (Unbroken)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content